Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En man i 50-årsåldern åtals vid Värmlands tingrätt för grovt bokföringsbrott. Nu riskerar han flera års fängelse för att ha bedrivet verksamhet utan tillstånd och utan att betala in skatter och avgifter. Arkivbild.

Unikt åtal mot ansvarig för illegal bilskola

En man i 50-årsåldern åtalas vid Värmlands tingsrätt för grovt bokföringsbrott. Mannen är tidigare dömd för att i flera år ha drivit en trafikskola utan tillstånd.

Den åtalade mannen har utan tillstånd drivit en trafikskola på flera orter i Västsverige. Enligt lagen krävs tillstånd från Transportstyrelsen, något som mannen har saknat.

Han åtalades 2011 och fälldes både i tingsrätten och i hovrätten för brott mot lagen om trafikskolor. Påföljden blev totalt 2 000 kronor i dagsböter. Men domen avskräckte inte mannen. Han fortsatte sin verksamhet direkt utan avbrott. I april 2016 gjorde Ekobrottsmyndigheten en razzia som satte stopp för körskolan och nu kommer åtalet.

- Vi har beräknat att han undanhållit drygt sju miljoner kronor från beskattning, säger Eva Grandestedt vid Ekobrottsmyndighetens utredningsenhet i Örebro.

Strängare straff

Mannen har under minst sex år låtit bli att betala in skatter och avgifter. Samtidigt är det svårt att få fram exakta uppgifter om omfattningen.

- Det här handlar om svart kontantverksamhet som inte lämnar spår efter sig.

Om mannen fälls handlar det om betydligt strängare straff än för trafikskoleverksamhet utan tillstånd.

- Får vi fullt ut fällande dom kan det handla det om ett mångårigt fängelsestraff, säger Eva Grandestedt.

Det här är första gången som Ekobrottsmyndigheten väcker åtal i ett mål av det här slaget. Och åtalet kan få stor betydelse. Det blir ett pilotfall för att se om det är en väg att gå för att komma till rätta med det växande problemet med "svarta trafikskolor" som startat på många orter.

Mer under ytan

Och branschen välkomnar åtalet.

- Vi tycker det här väldigt positivt att det kommer fram. Den här verksamheten är inte unik, säger Michael Axelsson, vice ordförande för Sveriges trafikskolors riksförbund.

- Som kund kan man i många lägen inte se skillnad på vad som är en laglig och en olaglig trafikskola. Det är lätt att bli lurad.

Och utan att tala om det specifika fallet menar Michael Axelsson att det kan finnas mer under ytan.

- Det handlar om snabba pengar, kontanter och Swish. Om man får spekulera, så är det inte omöjligt att det i många fall finns annan typ av brottslighet bakom det här.