Ulf Hansson har gått bort: ”Han hade ett stort hjärta”

Lokalhistorikern Ulf Hansson har gått bort i en ålder av 57 år. Hans medarbetare och vänner minns honom med värme.
– Det gör ont och det blir tomt. Jag är tacksam att jag fick följa med honom i tio år, säger Karin Hjärling Karlsson, tidigare museichef.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

En stor förlust för Strömstad”, ”Vår innerliga historieförmedlare - i alla väderlekar och åt alla håll. Du lämnar ett stort hål”, ”Vem ska nu föra Strömstads historia vidare på ditt fantastiskt intressanta och underhållande sätt”. Efter nyheten att lokalhistorikern Ulf Hansson på Strömstads museum gått bort uttrycker Strömstadsborna sin sorg i kommentarsfält på sociala medier.

Han har genom åren underhållit och upplyst Strömstadsborna om stadens historia. I en intervju med tidningen från 2018 sa han att ”Min uppgift är inte att undervisa utan att underhålla, men gör jag rätt lär sig gästerna något utan att de märker det.”

ANNONS

Karin Hjärling Karlsson, tidigare museichef, jobbade tillsammans med Ulf i tio år på museet.

– Det är svårt att ta in beskedet. Aldrig mer goa, omtänksamma, inspirerande och kunniga Ulf. Det gör ont och det blir tomt. Jag är tacksam att jag fick följa med honom i tio år, säger Karin.

Hon har tillsammans med nuvarande museichef Johan Adamsson samlat ihop tankar och känslor efter Ulf Hanssons bortgång. De nämner hans stora engagemang i sina föredrag och i hans arbete på museet.

Det som gällde genom åren var alltid ”ta hand om dig!”. Så sa han till alla. Han brydde sig verkligen om andra

Karin Hjärling Karlsson, tidigare museichef, jobbade tillsammans med Ulf i tio år på museet och har varma minnen från sin tidigare medarbetare och vän. Bild från 2018.
Karin Hjärling Karlsson, tidigare museichef, jobbade tillsammans med Ulf i tio år på museet och har varma minnen från sin tidigare medarbetare och vän. Bild från 2018. Bild: Marita Adamsson

Hon berättar att Ulf Hansson var ytterst noga med sin källforskning och oavsett om han skulle hålla ett litet föredrag eller föreläsa för en stor församling så var han noga med att anpassa det efter publiken. Han arbetade om föredragen för den publiken det gällde, och på så vis blev det hela tiden ett levande dokument berättar Karin.

– Han arbetade hårt. Han skrev mycket och nötte in mer kunskap under tiden och hittade fler källor. Det ligger otroligt mycket arbete bakom. Han var säker på grundtexten som måste vara felfri, och sedan kunde han frimodigt lägga till anekdoter, säger hon och tillägger.

– Han tackade sällan nej till uppdrag, han hade ett stort hjärta.

ANNONS

Ibland kom han nedspringande från trappan med någon ny rolig vinkling. Vi ska ha roligt på arbetet sa vi, och det hade vi

En person som alltid tog sig tid och hjälpte till. Så beskriver Karin sin tidigare medarbetare och vän.

– Han var alltid stöttande. Om någon av oss hade en dålig dag så kunde Ulf alltid vända dagen till skratt och glädje med sitt sätt att vara. Det var klassiskt Ulf, säger hon.

Under ett föredrag i april i år.
Under ett föredrag i april i år. Bild: Marita Adamsson

Ulf hade förmågan att tillföra mycket kvickhet och humor på museet säger Karin och berättar att under arbetet med en utställning var det ofta Ulf som kom på det där lilla extra.

– Ibland kom han nedspringande från trappan med någon ny rolig vinkling på något vi arbetade på. Vi ska ha roligt på arbetet sa vi, och det hade vi.

Karin läser upp delar av de tankar som samlats ihop efter det tråkiga beskedet, och tar upp tankarna kring Ulfs framträdande i början av oktober på kulturhuset Skagerack när 350 år av Strömstads historia firades:

Det sista framförandet på Skagerack var en bragd. En stor succé. Han levererar, får publiken att skratta och gråta. Han var på topp. Ulf hade roligt själv och det framgick i hans berättande. ”En äkta konstnär i att tala”.

– Det som gällde genom åren var alltid ”ta hand om dig!”. Så sa han till alla. Han brydde sig verkligen om andra, säger Karin Hjärling Karlsson.

ANNONS

Rolf Lindqvist, ordförande i Strömstads Historieförening, har känt Ulf Hansson i 25 år.

– Jag har haft Ulf som en vän och en kär medlem i föreningen och hans personlighet har genomsyrats av omtänksamhet, kamratskap, engagemang och humor, säger han och fortsätter.

– Vi har fått ta del av hans fantastiska berättarglädje. Han har betytt mycket för historieföreningen.

Rolf nämner alla föreläsningar, guidningar, och Ulfs berättelser på föreningens cafékvällar där Strömstads historia har varit i centrum.

– Föreningen är i chock och sorg. Han efterlämnar ett tomrum som inte går att fylla. Det finns ingen som Ulf. Han har satt stora spår i vår förening och i vår stad, det finns inte ord för att beskriva tomheten, säger Rolf Lindqvist.

Ulf Hansson blev 57 år gammal.

UR ARKIVET. Här finns ett personporträtt från 2018 om Ulf Hansson att läsa.

ANNONS