Polisen jagar misstänkta tjuvar efter inbrott

Tidigt på söndagsmorgonen upptäcktes ett inbrott i en bostad på Sund i Uddevalla. Polisen grep en misstänkt gärningsman men två lyckades komma undan. Under hela förmiddagen sökte polisen med helikopter och hundpatrull i området tills de två misstänkta kunde gripas i skogen.

ANNONS

Det var vid sjutiden på söndagsmorgonen som husägaren via ett kameralarm upptäckte att det pågick ett inbrott i hans hus.

– Husägaren befann sig själv på en annan plats men begav sig hemåt när han upptäckte vad som pågick. När han kom dit påträffade han en av de misstänkta tjuvarna och tillsammans med en granne gjorde han ett så kallat envarsgripande, och lyckades hålla kvar personen i väntan på polisen, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen region väst.

Bil togs i beslag

När polisen anlände greps den misstänkte, men inbrottet ska ha utförts av tre personer och två av dessa lyckades komma undan.

ANNONS

– De sprang ifrån platsen och nu letar vi efter dem i området. Polishelikopter och polishund är på plats, säger Peter Adlersson.

I området finns en hel del skog och polisen har även flera radiobilar på plats. Vid 10.30 var insatsen fortfarande igång och sökandet pågick.

Den först gripne är en man i 40-årsåldern. Enligt polisen stod tjuvarnas bil kvar på platsen och är tagen i beslag. Bostaden är avspärrad för en teknisk undersökning men det är i nuläget oklart om de hann att få med sig något från bostaden.

Greps i skogen

Strax innan 11.30 meddelade polisen att de funnit de två misstänkta som greps i skogen i närheten av Hässleröd.

– Vi fick in tips från allmänheten som hade sett personer röra sig i skogsbrynet. Vi åkte dit och med hjälp av hundspårning hittades först den ene misstänkte och ganska snart även den andre, säger Peter Adlersson.

De två männen är i 30-35-årsåldern och samtliga tre gripna är i nuläget misstänkta för stöld genom inbrott.

Tog upp jakten – låg minst en timme efter

Erfarne hundföraren Tomas Sandsten berättar på eftermiddagen om insatsen tillsammans med åttaåriga polishunden Kustmarkens Blinka.

Jakten startade vid bostadsområdet Sundstrand och fortsatte i riktning mot Grohed och Hässleröd, en sträcka på ett antal kilometer fågelvägen och kanske upp emot en mil till fots beroende på i vilken riktning spåren ledde dem.

ANNONS

– Vi låg en timme, kanske en och en halv efter, säger Tomas Sandsten.

Så här såg det ut när polishunden Kustmarkens Blinka tränade sök i terräng vid ett tidigare tillfälle.

Utifrån spårens riktning kunde polisbil och helikopter ligga en bit framför hundpatrullen och "säcka in” de misstänkta gärningsmännen.

– Det var ett riktigt fint samarbete, där också allmänheten var delaktig, som kunde leda fram till gripanden. Att det ska lyckas förutsätter också en stor uthållighet från alla inblandade, säger Tomas Sandsten.

ANNONS