Mordet på Wilma: Kroppsdelen hittades i pojkvännens lägenhet

Under onsdagen åtalades den 23-årige pojkvännen för mord på 17-åriga Wilma Andersson. Nu ger polisen en inblick i brottsfallet som skakade om hela Uddevalla och om hur det avgörande beviset för flickans död, en kroppsdel, hittades i parets gemensamma bostad.

ANNONS

– Vi är övertygade om att Wilma dödades i lägenheten och att den misstänkte därefter gjort sig av med kroppen, berättar Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal.

I november förra året fick plötsligt inte familj och vänner tag på 17-åriga Wilma Andersson längre. Paniken började växa bland hennes närstående och efter några dagar reste flickans mamma till Uddevalla för att försöka få svar.

Där hade flickan under en tid bott hemma hos sin pojkvän. Men när mamman anlände till bostaden verkade pojkvännen ointresserad av Wilmas försvinnande.

– Han lämnade uppgifter om vad hon skulle haft med sig och vilka kläder hon skulle haft på sig när hon lämnat lägenheten. Men flickans mamma kunde se att några av de här föremålen låg kvar i lägenheten, berättar Sten-Rune Timmersjö.

ANNONS

Hittade blodstänk i lägenheten

När dessa omständigheter nådde Daniel Edsbagge, chefsåklagare i Uddevalla, under morgonen den 19 november bestämdes det snabbt att pojkvännen skulle anhållas misstänkt för mord. Pojkvännen greps i sin lägenhet under förmiddagen men han nekade bestämt till brottsanklagelsen.

Men bara några timmar senare stärktes misstankarna om att flickan bragts om livet.

– Vi påbörjade en teknisk undersökning av lägenheten och eftersom vi inte visste med säkerhet vad som hade hänt gick teknikerna väldigt försiktigt fram. De sökte igenom bostaden och upptäckte snabbt att det fanns omfattande blodstänk i lägenheten.

Teknikerna ville inte förstöra eventuella bevis och endast en lätt genomsökning av pojkvännens bostad genomfördes. Blodanalytiker från Stockholm och Göteborg begärdes in men det skulle ta några dagar att få dem på plats.

Det beslutades även att lägenheten skulle undersökas med specialtränade hundar som snabbt kan markera platser där döda kroppar befunnits och två sådana skickades från Tyskland till Uddevalla.

Hund markerade direkt vid sängen

Under tiden som man väntade på hundarna genomfördes en massiv sökinsats efter flickan. Cirka 150 poliser och tusentals frivilliga sökte i Uddevalla med omnejd. Både land och vattendrag genomsöktes och polisen utförde omfattande dörrknackningar i hopp om vittnesmål. Men trots de stora resurserna gjordes inga fynd.

Men det skulle ändras direkt som de tyska specialhundarna fanns på plats i parets lägenhet den 28 november.

ANNONS

– En av hundarna markerade direkt vid sängen. Strax efteråt markerade hunden en kabinväska. I den hittades ett paket inlindat i flera lager folie och tejp. Och i där i hittades flickans huvud.

Wilma Andersson kunde konstateras död.

Pojkvännen fortsätter samtidigt att neka till brott. Enligt Sten-Rune Timmersjö har den misstänkte mannen under 15 förhör för det mesta sagt "ingen kommentar" och suttit tyst.

I det sista förhöret, vid tidpunkten då pojkvännen fått ta del av polisens utredning, har han kommit med en berättelse men den vill inte polischefen delge i nuläget.

Har inte gett upp hoppet om fler fynd

Nu åtalas den 23-årige pojkvännen för mord alternativt grov misshandel och vållande till annans död, samt brott mot griftefriden. Rättegången kommer påbörjas den 26 maj vid Uddevalla tingsrätt.

Men trots en omfattande polisutredning med över 700 förhör, 600 tips samt hjälp från Försvarsmakten och frivilliga har inga fler fynd av flickan gjorts. Något som frustrerar Sten-Rune Timmersjö, som dock slår fast att polisen ännu inte har gett upp.

– Det är svårt för vi har ingen bra idé var resten av Wilma kan finnas. Men eftersom både vi och hjälporganisationerna har sökt överallt på land misstänker vi att hon finns i vatten. Vi kommer fortsätta att följa upp och vi har även fått indikationer från hjälporganisationerna att de fortsätter leta.

ANNONS
ANNONS