Misstänkt föremål hittat i centrala Uddevalla – stort område spärrades av

Under onsdagsförmiddagen hittade polisen en misstänkt rörbomb utanför polishuset i centrala Uddevalla. Nationella bombskyddet kopplades in för att säkra föremålet. I nuläget är det fortfarande oklart om det rör sig om en skarpladdad bomb.
– Man har försökt få det att se ut som att det är laddat, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det var vid elva-tiden på onsdagsförmiddagen som polisen spärrade av flera kvarter i centrala Uddevalla. Detta efter att de hittat vad som betraktades som ett farligt föremål, som misstänktes vara en rörbomb. Föremålet hittades på en parkering mellan polishuset och kulturskolan.

Efter att polisen tagit bilder på föremålet skickades dessa till polisens Nationella operativa avdelning i Stockholm för en bedömning, och därefter fattades ett beslut om att spärra av området och att koppla in nationella bombskyddet. Polishuset utrymdes inte, utan byggnaden användes som skydd.

Carina Bro är en av poliserna som är på plats för att hålla i avspärrningarna.
Carina Bro är en av poliserna som är på plats för att hålla i avspärrningarna. Bild: Maria Lundberg

– Vi har spärrat av polishuset och de intilliggande fastigheterna som är inrymda. Det innebär att de ska hålla sig inomhus och hålla sig undan fönstren, berättade Hans Andersson som är polisens insatsledare på plats i Uddevalla, vid 12-tiden.

ANNONS

Lärare fast på skola

Elisabet Burman är restauranglärare på vuxenutbildningen på Margretegärdeskolan. Under cirka en timmes tid fastande hon i restaurangens källare tillsammans med flera skolelever.

– Vi får inte gå ut. Jag har pratat med en polis och de säger att det är ett misstänkt farligt föremål. Vi vet inte hur länge vi ska vara kvar. Det är elever kvar här också, säger Elisabet Burman, vid 12-tiden.

Dag Jönsson är skolsköterska på Margretegärdeskolan och berättade också att eleverna inte fick lämna byggnaden.

Dag Jönsson är skolsköterska på Margretegärdeskolan och berättar att eleverna på skolan inte får lämna byggnaden.
Dag Jönsson är skolsköterska på Margretegärdeskolan och berättar att eleverna på skolan inte får lämna byggnaden. Bild: Maria Lundberg

– Lite orolig blir man ju, och det märks på eleverna också. Men vi ska se till att det går lugnt till, säger han.

Misstänkta föremålet kan vara skarpladdat

Vid 13.30-tiden meddelade polisen att föremålet säkrats och att avspärrningarna hävts.

– Folk hade gått ut på sina balkonger för att de var nyfikna, så vi uppmanade dem att de skulle gå in och stänga sina dörrar och fönster. Men nu kan man röra sig som man vill igen, säger Thomas Fuxborg.

LÄS MER:Elever och skolpersonal mitt i händelsernas centrum: ”Olustigt”

Polisen sökte även av området med en bombhund för att se till att det inte fanns fler misstänkta föremål i närområdet. Polisens bombgrupp fraktade sedan bort det misstänka föremålet från platsen.

– Bombgruppen säkrade föremålet genom att placera det i en så kallad sprängkista, så det skulle vara ofarligt ifall att det skulle sprängas, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

ANNONS

I nuläget vet man inte om det rör sig om en skarpladdad bomb.

– Det kommer vi inte veta än på ett tag, det är inte säkert att det blir idag, säger insatsledaren Hans Andersson.

– Det såg ut som en rörbomb. Vi har betraktat det som ett skarpt föremål, men om det är laddat med sand eller sprängmedel kan vi undersöka först på en säker plats. Men man har försökt få det att se ut som att det är laddat, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Polisen har ingen misstänkt gärningsperson och har inte fått in några hot i samband med händelsen.

– Vi är naturligtvis intresserade av att få fram vem som kan ha placerat det på platsen, säger Thomas Fuxborg.

Tingsrätten bombhotades i september

Den 2 september riktades ett bombhot mot tingsrätten i Uddevalla. Bohusläningen fick in ett anonymt tips om att det skulle finnas ”gömda bomber i och omkring Uddevalla tingsrätt” som enligt tipsaren kunde detonera när som helst. Lokalen fick då utrymmas mitt under en pågående mordrättegång.

En man i 30-årsåldern greps samma dag misstänkt för olaga hot.

LÄS MER:Bombhot riktat mot Uddevalla tingsrätt

LÄS MER:Polisen hyllade egen insats efter bomblarm – gjorde i praktiken nästan ingenting

ANNONS