Föremål vid vallokal besköts av nationella bombskyddet

Vallokalen i Ljungskileskolan har utrymts sedan ett okänt föremål påträffats i lokalen. Nationella bombskyddet befinner sig nu vid platsen och en ny vallokal har upprättats i närheten. Vid 15.30 meddelade polisen att man skjutit mot föremålet – utan någon explosion som följd.

ANNONS

Enligt polisen hittades föremålet under förmiddagen.

– Strax före halv 12 hörde en valarbetare av sig till oss om att man hittat ett ett föremål, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i valstaben.

Till saken hör att föremålet hittades 175 meter från vallokalen och togs med till skolan, som fungerar som vallokal för dagen, utav valarbetaren.

– Vi kopplar inte det här till själva EU-valet. Vi ser det som en ren slump, valarbetarna tog till tillfället i akt och städade och i samband med detta hittades föremålet. säger Fuxborg.

Nationella bombskyddet hanterade ärendet

Efter att föremålet placerats på en bänk utanför vallokalen började valarbetarna tycka att föremålet såg misstänkt ut och polis tillkallades.

ANNONS

– Första patrullen som kom hade inte kunskapen för att göra en bedömningen om det kan vara något farligt. Vi tar det säkra före det osäkra, påkallar bombskyddet och utrymmer lokalen. Det kan ta ett par timmar innan vi är färdiga på platsen, säger presstalespersonen.

Vid 15.30 på söndagseftermiddagen skriver polisen på sin hemsida att Nationella bombskyddet genomfört en skjutning mot föremålet.

– Men det förekom inte någon explosion eller detonation i samband med detta. Så det verkar inte vara något farligt men våra tekniker tittar på det, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i region Väst.

Ofarligt föremål

Vid 17:30 har polisens tekniker undersökt föremålet och kommit fram till att det inte var något farligt.

– Man har har därför ändrat brottsrubriceringen till grovt olaga hot. Men anledningen till det är att föremålet inte var farligt och då kan det inte utredas som försök till allmänfarlig ödeläggelse, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson.

– Det finns inget känt hot mot skolan eller valet och vi har återlämnat lokalen för röstning igen. Alla avspärrningar är hävda, fortsätter han.

Upprättat ny vallokal

Något fortsatt röstande i de utrymda lokalerna blir det dock inte. Vice ordförande i Uddevallas valnämnd, Sebastian Grip Nilsson (S), berättar att man valt att inte återöppna vallokalen.

ANNONS

– Vi håller oss kvar på Ljungskilegården som vi öppnade tidigare idag. Det blir så rörigt att byta tillbaka till den andra lokalen, säger han.

ANNONS