Volvo Cars ska leverera bilar till taxitjänsten Uber. Arkivbild.
Volvo Cars ska leverera bilar till taxitjänsten Uber. Arkivbild.

Uber vill köpa tiotusentals Volvobilar

När resenärer beställer en Uber-bil kan det framöver bli en förarlös Volvo som rullar fram. Volvo Cars ska de närmaste åren sälja uppemot 24 000 bilar till taxitjänsten, enligt ett färskt avtal.

ANNONS
|

Volvo Cars och Uber presenterade för drygt ett år sedan ett gemensamt miljardprojekt för att utveckla förarlösa bilar. Ett hundratal bilar i projektet, som företagen satsar cirka 2,5 miljarder kronor på, har sedan i fjol testats i trafiken i Pittsburgh och på andra platser i USA.

Nu har bolagen enligt ett pressmeddelande skrivit på ett nytt ramavtal, som innebär att Volvo Cars ska sälja "tiotusentals" basfordon, baserade på XC90-modellen, som är anpassade för att kunna använda olika teknologier för självkörning.

"Ny teknologi ruckar på och stör fordonsbranschen, och Volvo Cars väljer att vara en aktiv del i den störningen”, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i pressmeddelandet.

ANNONS

"Vår målsättning är att vara den mest eftertraktade billeverantören för självkörande samåkningstjänster över hela världen."

Bilarna, enligt Dagens Industri upp till 24000 stycken, ska levereras mellan 2019 och 2021. Hur mycket som Uber ska betala för fordonen vill Volvo Cars inte kommentera.

- Vi har valt att inte göra det. Men det är klart att det är en viktig affär för Volvo, av många anledningar, säger Katarina Adamson, kommunikationsdirektör på Volvo Cars, till TT.

- Vi får bland annat support i utvecklingen av våra egna självkörande bilar, sedan är det förstås också en stor kommersiell order.

TT
Fakta: Uber

Uber grundades i San Francisco 2009 av entreprenörerna Travis Kalanick och Garrett Cam.

Genom en telefonapp kan kunden ange upphämtningsplats. Chaufförerna i sin tur får information om vart kunden vill åka. Uber har spridit sig över hela världen, bland annat till Stockholm, Göteborg och Malmö.

ANNONS