Uber sneglar bortom den markbundna taximarknaden. Arkivbild.
Uber sneglar bortom den markbundna taximarknaden. Arkivbild.

Uber ska bygga flygande taxibilar med Nasa

Taxibolaget Uber har sedan en tid tillbaka siktet inställt på flygande taxibilar. Nu har Nasa gett bolaget i uppdrag att ta fram mjukvara åt farkosterna.

ANNONS
|

Uber annonserade under onsdagen att man kontrakterats av den amerikanska rymdfartsmyndigheten Nasa. Nasa sade i sin tur i januari att myndigheten knyter till sig en rad bolag för att utveckla IT-struktur för självflygande bilar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Uber planerar att börja testflyga de första bilarna 2020 i Dallas och senare i Los Angeles. I Dallas siktar man på att ha en fullskalig kommersiell verksamhet igång till 2023. Bortsett från den tekniska utvecklingen är man från bolagets sida också både i USA och Europa engagerad i de juridiska och trafiksäkerhetsmässiga aspekter som rör en framtida flygande taximarknad.

- Vi omfamnar regleringsorganen och försöker i ett tidigt skede av diskussionen få alla med på banan, säger Ubers produktchef Jeff Holden till Reuters.

ANNONS

Avtalet med Nasa syftar till att lösa de problem som kan tänkas uppstå när hundratals obemannade flygfordon ska samsas i luftrummet ovan städerna – tillsammans med befintlig flygtrafik.

TT
Fakta: Flygande "bilar" på väg

En rad företag, däribland europeiska flygjätten Airbus, har flygande bilar på gång. I de flesta fallen handlar det dock kanske snarare om en sorts helikopter eller bemannad drönare, med vertikal start och landning.

Här är några exempel:

Airbus: planerar ett första test av en flygande prototyp i slutet av 2017.

Uber: meddelande nyligen att en första demo-version ska lanseras 2020.

Aeromobil: den slovakiska firman, har börjat ta beställningar på en flygande bil med planerad leveransstart 2020. Pris: motsvarande omkring 14 miljoner kronor styck.

Ehang: kinesisk firma, med stöd av bland annat av regeringen i Dubai. Planerar att lansera en självflygande taxidrönare i Dubai i sommar.

Kitty Hawk: baserat i Silicon Valley. Släppte nyligen filmmaterial av en testflygning. Räknar med att ha ett fordon till försäljning i slutet av 2017.

Terrafugia: baserat i Woburn utanför Boston, räknar med att kunna leverera sin första flygande bil 2019.

ANNONS