Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
BLÅSIGT. Dave Gallmetza och Jutta Egger från Italien är ute och promenerar i det blåsiga vädret.

Turbulent väder i veckan

SMHI spår en vecka fylld av regn och kraftig blåst längst Norra Bohusläns kust. På måndagen utfärdades en klass 1-varning.

Under natten till i måndags drog en kraftig blåst in över Norra Bohusläns kust. Det regnade även oupphörligt under hela morgonen.

– Det blåser femton meter per sekund, det är klass 1- varning, säger meteorologen Lars Knutsson på SMHI under måndags morgonen.

Han berättar att blåsten kommer att hålla i sig under drygt två dygn och väntas avta först på onsdag. Han påpekar även att temperaturen i Norra Bohuslän har sjunkit under augustis genomsnittliga temperatur. I måndags låg temperaturen på cirka 16 grader, vilket är en kraftig nedgång sedan de varma sommartemperaturerna i slutet av juli. Lars Knutsson menar att vädrets ostabilitet kommer att hålla i sig under hela veckan.

– Blåsten kommer att fortsätta kraftigt i två dagar till, det ska även regna och temperaturen väntas vara låg, säger Lars Knutsson.

I dag och på onsdag väntas kraftigt regn. Det ska komma att regna cirka 40 millimeter under tisdagen och onsdagen.

– Det kommer att regna mycket men det finns ingen risk för översvämningar. Inga vattendrag kommer att bli översvämmade, säger Göran Lindström, hydrolog på SMHI.

Läget ska stabiliseras i början av kommande vecka. Lars Knutsson menar att det kraftiga regnet kommer att avta under torsdagen och att det enbart kommer att regna tillfälliga skurar under veckans sista dagar. Under kommande vecka ska det bli uppehållsväder.

– Just nu ser det ut som att det kommer att vara uppehållsväder under nästa vecka. Det kommer även att bli varmare igen, säger Lars Knutsson.