Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Succé-arrangemang. Omkring 8000 åskådare följde lördagens VM-stafett i Norr Buar.

Tummen upp för VM-veckan

Strömstad och Tanum visade upp sina bästa sidor under orienterings-VM. Nu jublar arrangörskommunerna över sportsliga framgångar, lyckat värdskap och global medieexponering.

Orienterings-VM blev en succé på flera plan. Sverige vann medaljligan, tusentals människor besökte VM-arenorna och miljoner har kunnat följa tv-sändningarna från soffan.

Strömstads kommunalråd Peter Dafteyd (C) ser tillbaka på VM och hyllar bland annat funktionärerna som hjälpt till.

– Det har varit en fantastisk vecka med stora idrottsprestationer. Sedan imponeras jag även över de tusen volontärer och funktionärer som bidragit med sitt bästa. Det var även fina tv-bilder från förra helgens sprinttävlingar i Strömstad. I sin helhet har orienterings-VM sänts i tolv länder. Och räknar man med korta inslag eller sekvenser så är det 91 länder. Det är unikt för att vara orientering och otrolig marknadsföring för Strömstad och Tanum, säger han.

Strömstads turistchef Åsa Massleberg instämmer.

– Det känns fantastiskt bra - både tävlingsmässigt, publikmässigt, värdskapsmässigt och inte minst PR-värdet. Allt jobb har varit väl investerat.

Stämningen är även på topp i grannkommunen Tanum, där bland annat medeldistansen avgjordes vid Satelliten.

– Jag tror det har varit över alla förväntningar från alla parter. Dels hade vi fantastiskt väder, bra kringarrangemang, tävlingar, fina tv-sändningar och bra marknadsföring. Jag är positivt överraskad och tycker att det blev bättre än vad jag hade hoppats på. Prisutdelningen på sportshopen i Grebbestad blev också bra, säger Tanums kommunalråd Liselotte Broberg (M).

Broberg fortsätter:

– Det är också kul är att många från internationella orienteringsförbundet säger att de inte brukar åka tillbaka till ställen där de varit med sina familjer under orienterings-VM – men att det här definitivt är ett ställe de vill återvända till. Det är den bästa reklamen vi kan få: det här är ett bra område att semestra i.