Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Janne Sariola, 55, planeringschef på Helsingfors universitet, har varit Nordea-kund länge och välkomnar bankens koncernledning till Finland.

Tummen upp för Nordeaflytt

På gatorna i den finländska huvudstaden Helsingfors rycker många på axlarna inför Nordeas flyttplaner. Fast bland de som har åsikter är det tummen upp.

- De är varmt välkomna. Det är ett stort och välkänt varumärke och det betyder mycket för bilden av Finland internationellt, säger Janne Sariola, 55-årig planeringschef på Helsingfors universitet.

Han tror att Nordeas huvudkontor är precis den typ av injektion som finländsk ekonomi behöver just nu.

- Detta betyder mycket på många plan. Det ger oss mer hopp. Det är en bekräftelse för oss, att Nordea litar på oss och ser Finland som ett bra ställe att arbeta från.

Känner ingen oro

Han har varit Nordea-kund i många år och känner ingen oro för att Finlands banksystem blir för stort och riskfyllt när Nordea flyttat dit.

- Banksystemet är ju globalt och vi måste ju överleva här också. Det är klart att risken ökar, men jag tror vi har bra folk som kan sköta banken.

Margit Hara, 68-årig pensionerad journalist, är också positiv till flyttplanerna:

- Det betyder att Finland betraktas som ett land där man kan investera och som ett stabilt land att verka i, politiskt. Det har ett symboliskt värde och kan locka hit fler storföretag.

Likt Janne Sariola ser hon de ökade i riskerna som flytten innebär som hanterbara.

- De valde väl Helsingfors på grund av att Finland är med i EU:s bankunion. Det ger oss stöd i hanteringen av banken så vitt jag förstår.

Den 36-åriga marknadsföringschefen Natalia Neuronen är inte heller oroad för ökad risk för Finland om Nordea flyttar och ser det som ett bra steg för Finland.

TT: Ändrar flyttbeslutet din syn på Nordea?

- Egentligen inte. Allt är redan så internationellt. Jag är inte Nordea-kund och personligen påverkar inte flytten mig. Jag kommer inte byta bank.

Typiskt finländska reaktioner

Nordeas Finlandchef Ari Kaperi beskriver reaktionerna på flyttbeskedet i Finland som typiskt finländska:

- Det vill säga inga särskilt starka reaktioner.

Han tillägger att banken inte använder flytten i marknadsföringen i Finland.

- Vi är en lokal bank i alla länder där vi har verksamhet, men vi är mer än så. Vi är också en nordisk bank. Det skiljer oss från de lokala konkurrenterna.

Jussi Mustonen, chefsekonom på Finskt näringsliv, tror att det faktum att en av Europas största banker väljer Finland på sikt kan bli en positiv faktor för landets ekonomi.

- Det betyder att Nordea bedömer att Finland, ekonomiskt och politiskt, är tillräckligt stabilt. Det kan få andra storföretag att överväga att flytta hit, säger han.

- Men när det gäller pengar, skatteintäkter eller jobb så är Nordeas flytt ingen stor sak, tillägger han.