Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Jakob Simonson

Tullen patrullerar gränshavet

Med anledning av coronasituationen och de nya gränsreglerna har norska Tolletaten satt flera av sina tullkryssare i havet tidigare än planerat.

Tullkryssaren Havørn, med hemmahamn i Fredrikstad, och Snøgg, med hemmahamn i Oslo, sattes i vattnet förra veckan och gick direkt i tjänst. Det skriver Tolletaten på sin hemsida. De har sedan dess patrullerat i gränsområdena mellan Hvaler och Kosterhavet. På Vestlandet patrullerar tullkryssaren Falken.

– Det är hårdare kontroll längs gränsen på land, vid flygplatserna och vid hamnar. Det är viktigt att vi också har en synlig närvaro på havet, säger divisionschef Heidi Vildskog.

Sedan den 17 mars är gällande regler att alla norrmän som åker till Sverige och tillbaka hamnar i 14 dagars karantän. Det gäller även till sjöss.

- Vår roll är densamma som vanligt: att säkra försörjningen av varor in och ut ur landet, samt upprätthålla kontroll av gränserna. Vi kan bistå polisen med personkontroller, där vi ser att sådana anmodningar kommer och där vi har kapacitet, säger Heidi Vildskog.