Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halden (arkivbild)
Halden (arkivbild)

Tuffare restriktioner i Norge när smittan ökar

Smittan fortsätter öka i Norge - Halden inför röd nivå på gymnasieskolor, och det kan bli aktuellt med nedstängning i Oslo om inte smittalen går ner i huvudstaden.

Då allt fler fall av den sydafrikanska virusmutationen har upptäckts i flera kommuner i Nordlands fylke i norra Norge så stänger nu kommunen Bodø ner. Alla restauranger, kaféer och barer stänger, liksom flera affärer. Livsmedelsbutiker och apotek håller öppet, och mat för avhämtning är fortfarande okej, skriver Dagbladet.

Den norska regeringen skriver i ett pressmeddelande att kringliggande kommuner runt Bodø är oroliga för att smittan ska spridas.

De nya restriktionerna gäller från och med 13 mars till och med 19 mars.

Halden inför röd nivå på gymnasieskolorna

I Halden så införs nu ”röd nivå” på de tre gymnasieskolorna i kommunen. Den nivån innebär att skolorna kan hålla öppet för elever men att de ska delas upp i mindre grupper.

– Efter en krävande tid, med ökande infektion och många i karantän de senaste två veckorna, är detta rätt att göra nu, säger kommunens överläkare Kjersti Gjøsund i pressmeddelandet.

Den röda nivån gäller fram till påskhelgen. Kommunens överläkare Kjersti Gjøsund säger i ett pressmeddelande till Halden kommun att skolorna haft många i karantän efter vinterlovet.

-- På den röda nivån finns det strikta regler för interaktion mellan grupperna, vilket ger den enskilde eleven färre nära kontakter. Det kan ha den effekten att fler elever undviker karantän och kan delta i lektioner, säger Kjersti Gjøsund.

Kan bli aktuellt med tuffare åtgärder i Oslo

Även Oslo inför tuffare tag mot smittspridningen. Från och med tisdag så införs röd nivå på alla skolor i Oslo, och all inomhusaktivitet för barn håller stängt.

Om inte de nya åtgärderna visar sig ha effekt på smittspridningen så kan det bli aktuellt med en större nedstängning, säger Oslos hälsoråd Robert Steen till VG. Det kan bli aktuellt att stänga ner verksamheter som frisörsalonger, tandläkarkliniker och fysioterapeutmottagningar.