Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Utsikt ut över Öresund från Helsingborg. Sverigeförhandlingen vill att regeringen avsätter pengar för att utreda en ny tunnel mellan Helsingborg och Helsingör i Danmark. Arkivbild.

Trycker på för HH-tunnel

Regeringen måste skaka fram pengar till att utreda en ny fast förbindelse över Öresund, den så kallade HH-tunneln mellan Helsingborg och Helsingör, anser Sverigeförhandlingens chefsförhandlare. Hur en sådan väg- och järnvägstunnel skulle kunna utformas borde utredas under 2018–2019, anser de. Men det förutsätter ett tillskott till Trafikverket på 6,4 miljoner kronor.

I en skrivelse till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) uttrycker de besvikelse över att detta inte fanns med i Trafikverkets utbyggnadsplan för den kommande tolvårsperioden, rapporterar Sydsvenskan.

- Sverige och Danmark har enats om att bekosta en strategisk analys av nyttorna med en HH-förbindelse vad gäller integration, restidsvinster, bostäder, näringsliv och arbetsmarknad, säger Hans Rode, utredningssekreterare vid Sverigeförhandlingen, till tidningen.