Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kultur. och idrottsminister Amanda Lind (arkivbild). Bild: Claudio Bresciani/TT
Kultur. och idrottsminister Amanda Lind (arkivbild). Bild: Claudio Bresciani/TT

Tre miljarder i evenemangsstöd

Regeringen vill införa ett nytt evenemangsstöd på tre miljarder kronor. Stödet ska användas för att kompensera arrangörer inom kulturen och idrotten för inställda evenemang i sommar och under resten av året. Det sade kultur- och idrottsminister Amanda Lind under en pressträff på torsdagsmorgonen.

Amanda Lind gav på sin presskonferens besked om att regeringen presenterar ett nytt evenemangsstöd på 3 miljarder kronor. Tanken är att pengarna ska riktas så att olika aktörer inom evenemangssektorn ska våga fortsätta planera för konserter, mässor och andra evenemang.

Om evenemangen sedan inte kan genomföras på grund av smittläget ges ett ekonomiskt stöd för att i viss utsträckning kompensera förlusterna. Stödet ska gälla evenemang från juli och under resten av kalenderåret, men förslaget måste först beredas hos näringsdepartementet och prövas mot EU:s regelverk innan det kan aktiveras.

– Just nu kan man väl bara säga att vi välkomnar alla former av stöd och att vi ser fram emot mer detaljer kring detta stöd, säger Ola Broquist hos Luger som bland annat arrangerar Way out West.

LÄS MER: Kulturminister Amanda Lind: kan bli vaccinpass på event

Positiv till beskedet

Även Daniel Levin, vd på Pustervik i Göteborg, är positiv till beskedet från Amanda Lind.

– Detta var mycket efterlängtat när allt tyder på att det inte kommer att bli någon ordinarie konsertverksamhet under hela 2022 och vi snart uttömt alla tänkbara alternativ för att kunna hålla oss flytande under nedstängningen, säger Daniel Levin.

– Nu är denna typ av stöd det enda som kan rädda kulturens infrastruktur och en scen som Pustervik. Jag hoppas att vi bedöms tillräckligt viktiga för att räddas.

Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker, kommenterar förslaget om ett evenemangsstöd i ett pressmeddelande:

”Dagens besked om ett utökat krisstöd är helt nödvändigt då vi inom kultursektorn fortsatt belagts med näringsförbud genom de nyligen förlängda restriktionerna. De här pengarna är avgörande för att det ska finnas ett kulturliv kvar efter pandemin”.

Lind: ”Skyldighet att skydda kulturen och idrotten”

Regeringen föreslår dessutom ytterligare 1,3 miljarder i krisstöd till olika aktörer inom kultursektorn samt 1 miljard kronor till idrotten.

– Regeringen och samarbetspartierna har en skyldighet att skydda kulturen och idrotten så länge pandemin påverkar Sverige. Vi behöver alla något att se fram emot, sade Lind på presskonferensen.

Amanda Lind poängterade att krisen kommer att sitta i länge än och menar att regeringen har ett fortsatt ansvar så länge verksamheter och evenemang ligger nere. Hon utesluter inte heller fler stödpaket framöver.

– Varje människa som lämnar kultursektorn är en förlust, säger kulturminister Amanda Lind.