Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tre av fyra norrmän har fått minst en vaccindos

Nu har tre av fyra norrmän fått minst en vaccindos, rapporterar VG. Det innebär att fem miljoner vaccindoser har getts ut, och Norges statsminister Erna Solberg är nöjd med vaccinationstakten i landet.

75 procent av Norges befolkning över 18 år har fått en vaccindos, och 39 procent har fått sin andra dos. Statsminister Erna Solberg betonar vikten av vaccinering till VG.

– Det som är särskilt viktigt i Norge är att så många säger ja till vaccinering. Jag hoppas att det fortsätter så, för det är vägen ut ur de restriktioner som vi har. Det är vägen till mer frihet i vardagen, säger hon till VG.

I en undersökning gjord av Folkehelseinstituttet så svarade 93 procent av de tillfrågade att de vill vaccinera sig, och den siffran är enligt den norska regeringen i världstoppen vad gäller hur många som tackar ja till vaccinet.

Folkhälsomyndigheten i Sverige rapporterar att nästan nio av tio personer svarade att de helt säkert (69 procent) eller troligen (18 procent) kommer att tacka ja till ett erbjudande om vaccinering mot covid-19.

I Sverige hade fram till den 21 juli totalt 6 087 382 personer påbörjat sin vaccinering och fått minst en dos. 3 840 758 av dem har fått två doser och är färdigvaccinerade

Den 5 juli öppnades gränsen då Västra Götaland blev markerat som ”grönt område” med låga smittotal. I månadsskiftet juli-augusti ska regeringen ta ställning till fortsatta lättnader i de kvarvarande restriktionerna i landet.

Innan augusti är till ända väntas alla över 18 år i Norge ha fått erbjudande om en första dos.