Toppolitikern om Sjukvårdens larmcentral: ”Känner mig lurad”

Jonas Andersson (L), ordförande för Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, säger att han känner sig lurad av Sjukvårdens larmcentral som ska ha gett försäkringar om att läget var under kontroll. Nu kan det bli aktuellt att lägga ner verksamheten, uppger han. Att han inte agerade på varningssignalerna i höstas skyller han på oppositionen – som kallar hans agerande ansvarslöst.

ANNONS
|
Jonas Andersson (L) är ordförande för Hälso- och sjukvårdsstyrelsens i Västra Götaland. Han säger att han känner sig lurad av de försäkringar som han tidigare ska ha fått om Sjukvårdens larmcentral.
Jonas Andersson (L) är ordförande för Hälso- och sjukvårdsstyrelsens i Västra Götaland. Han säger att han känner sig lurad av de försäkringar som han tidigare ska ha fått om Sjukvårdens larmcentral. Bild: Petter Trens

GP har i veckan avslöjat att Sjukvårdens larmcentral har allvarliga problem och inte klarar sitt uppdrag. Vi har också berättat om flera personer som råkat illa ut när de ringt 112.

LÄS MER:Notan för regionens misslyckande: Miljonböter varje månad

LÄS MER:25 anställda har slutat: "Kände att legitimationen var på väg att ryka"

LÄS MER:Edith trodde hon skulle dö – 112-sköterska lade på luren

Nu kan vi berätta att politikerna i förväg hade fått en skarp varningssignal om problemen som väntade. När Sjukvårdens larmcentral i november förra året hade misslyckats med att få igång verksamheten i tid föreslog ledande tjänstepersoner att projektet skulle skrotas.

Ändå valde politikerna i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen att gå vidare med genomförandet.

När de säger att det är osäkert att det här kommer att funka, varför valde ni ändå att gå vidare?

ANNONS

– Jag och den politiska ledningen i grönblå samverkan var beredda att stoppa detta men det var strax efter valet, vi hade fått en ny konstellation och där var det ju helt plötsligt en majoritet för att vilja fortsätta, säger Jonas Andersson (L)

— Då anpassade vi oss efter det.

Ni röstade ju ändå för det?

– Vi röstade för av det skälet att det slutliga beslutet skulle fattas av regionfullmäktige och den hade fått en ny majoritet. Hade vi då två veckor innan sagt att nu stoppar vi detta, för att fullmäktige två veckor senare skulle säga, nej vi ska fortsätta, så hade det bara ställt till med ännu större skada.

Jonas Andersson (L) svarar på frågor om Sjukvårdens larmcentral under intervjun med GP.
Jonas Andersson (L) svarar på frågor om Sjukvårdens larmcentral under intervjun med GP. Bild: Petter Trens

"Valde att ta ansvar"

Samtidigt som regionens centrala tjänstemän sa att det var osäkert om Sjukvårdens larmcentral skulle kunna klara av sitt uppdrag, ska de ansvariga för verksamheten, enligt Jonas Andersson, själva ha försäkrat att det skulle gå. Något som senare visade sig vara felaktigt.

Du sa i media att ni hade fått försäkringar om att man skulle ha personal på plats, att det var under kontroll. Men när ni har fått den här informationen, tycker du att det är att ge en fullständig bild till väljarna då och skattebetalarna?

ANNONS

– Jag förmedlade ju vidare vilken information som låg till grund för beslutet som Hälso- och sjukvårdsstyrelsen fattade. När vi insåg att här finns en majoritet i fullmäktige för att fullfölja det här beslutet, valde vi att ta ansvar för att inte riva ned en verksamhet som sedan skulle byggas upp ett par veckor senare, när fullmäktige fattat beslut.

Hade det inte varit rimligt att berätta att det fanns de här farhågorna från beredande tjänstemän att det kanske inte skulle funka?

– Ja, det har ju varit känt. Du ser själv handlingarna, de har varit offentliga, men det är klart att vi inte samtidigt som det finns en majoritet för att bygga upp en verksamhet kan gå ut och tala om att vi inte tror inte på den.

Håkan Linnarsson (S) är kritisk mot Jonas Anderssons förklaringar och menar att agerandet är ansvarslöst.
Håkan Linnarsson (S) är kritisk mot Jonas Anderssons förklaringar och menar att agerandet är ansvarslöst. Bild: Peter Wahlström

"Opassande"

Håkan Linnarsson (S) är andre vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Han tycker att Jonas Anderssons förklaringar är ett sätt att smita undan och att ett sådant agerande är ansvarslöst.

– Det är opassande att regionens högste sjukvårdspolitiker säger att ”ja, jag visste att jag skulle förlora, därför sa jag inget”. Ska vi i oppositionen sluta lägga våra förslag för att de blir nedröstade, hur ska vi då kunna visa att vi hade ett annat förslag? Det blir jättemärkligt, säger Håkan Linnarsson.

ANNONS

Om den grönblå ledningen hade lagt ett förslag om att skrota projektet hade även oppositionen tvingats att omvärdera sina ställningstaganden, menar han.

– Om vi inte har politisk enighet längre, då ställs ju saker och ting lite mer på sin spets. Det tror jag att de flesta kan förstå.

Socialdemokraterna ignorerade inte varningssignalerna, menar han. Däremot tycker han att det var rätt att inte riva upp beslutet för att verksamheten skulle ta längre tid att komma igång.

Larmcentralen kan läggas ned

Med facit i hand tycker Jonas Andersson (L) att de försäkringar som han ska ha fått från Sjukvårdens larmcentral varit missvisande.

– Jag känner mig lite lurad av de föreställningar vi har fått av Sjukvårdens larmcentral att det här ska vi fixa och det här ska ge de effekter som vi förespeglades. Det har vi ännu inte fått. Det är en besvikelse, säger han.

Nu ska Sjukvårdens larmcentral lämna en ny rapport om resultaten, kostnads- och bemanningsläget inför nästa Hälso- och sjukvårdsstyrelsemöte. Beroende på vad de kommer fram till kan det bli aktuellt att lägga ned larmcentralen, enligt Jonas Andersson.

– Skåne valde att göra precis som vi gjorde, men när de också misslyckades med att bygga upp sin prioriteringsfunktion i egen regi, då har de valt att gå tillbaka och köpa den tjänsten av SOS Alarm. Just nu är verksamheten både dyr, funkar inte och man behöver betala böter. Det är ingen optimal situation så det är klart att vi ständigt behöver ompröva beslutet, likt Skåne, säger Jonas Andersson (L).

ANNONS
ANNONS