Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tomas Eneroth, tidigare gruppledare i Socialdemokraterna. Arkivbild.

Toppmöte om självkörande bilar i Sverige

Den nytillträdde infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) bjuder in sina ministerkollegor i EU för ett toppmöte i Sverige om självkörande bilar. Själv hoppade han med stor förtjusning in i en under den pågående bilsalongen i Frankfurt.

- Under våren 2018 kommer Sverige att arrangera den internationella konferensen för ministrar och kommissionärer för självstyrande och uppkopplade fordon, säger Tomas Eneroth till TT.

Mötet ska hållas i Göteborg. En av anledningarna till att man valt Västkusten är för att Lindholmen science park tillsammans med Volvo driver ett projekt om att ha 100 självkörande bilar på Göteborgs gator i slutet på 2017.

Fick provåka

- Vi har både reell erfarenhet av verksamhet på fältet och mycket forskning som vi gemensamt med industrin lägger resurser på. Så det finns ett stort intresse att komma till Sverige, säger Eneroth.

Han befinner sig på det internationella mötet för automatiserad körning i Frankfurt och har tidigare närvarat på ett stort möte med samma tema i Amsterdam.

Som ett inslag fick han provåka en självkörande bil tillsammans med sin holländska ministerkollega Melanie Schultz van Haegen och brittiska ministerkollega Jesse Norman, vilket hans pressekreterare intygar var "väldigt uppskattat".

Ska lära av misstag

Anledningen till att satsa på självkörande bilar är enligt infrastrukturministern en säkrare trafikmiljö för att komma närmare nollvisionen, samt att möta klimatutmaningen på transportsidan på ett smartare sätt.

- Det här driver också en innovationsutveckling för informationssystem som i sig skapar jobb och tillväxt i Sverige, säger han.

Eneroth drar en parallell till telekomindustrin på 1990-talet och säger att utmaningen för utvecklingen av självkörande bilar är att nu skapa gemensamma regler och standarder inom Europa så att inte det blir en orsak att stå på bromsen.