Tog spritflaska – minneslucka från tillgreppet

En kvinna har dömts för en stöld av en spritflaska i en butik i Strömstad. Själv minns hon inte tillgreppet av spritflaskan hon sedan ertappades med.

ANNONS
LocationStrömstad|

Det var i slutet på november 2017 som stölden ägde rum på en Systembolaget-butik i Strömstad.

Den dömda kvinnan som är i 50-årsåldern ska förutom att ha köpt två flaskor vin efter sin rundvandring i butiken, dessutom ha plockat på sig en flaska sprit till ett värde av 255 kronor. Därefter har hon lagt ner den i sin väska, utan att ha betala för den.

Kvinnan har varken erkänt eller förnekat gärningen, eftersom hon inte minns att hon plockat på sig flaskan, trots att den ertappats i hennes väska. Hon har däremot medgett att den legat där.

Hennes egen utsago är att hon vid tiden led av psykisk ohälsa med delvis minnesluckor som följd. Hon minns att hon tog ner vinflaskorna från hyllan och att hon sedan betalade för dessa, men minns också att hon kände att detta inte var tillräckligt. Nästa minne därhän är att kassapersonalen ropade efter henne – efter det att hon betalat för vinet.

ANNONS

Ett personalvittne har sagt att när man pratat med kvinnan har hon sagt att hon erkänner allt bara hon får gå därifrån. Den dömda kvinnan har senare i förhör sagt att hon hade råd med flaskan och att hon inte kan förklara varför hon då skulle stjäla den.

Rätten skriver i sitt domskäl att "en grundläggande förutsättning för att en gärning ska vara uppsåtlig är att gärningsmannen befunnit sig i ett medvetet tillstånd". Det anser man också kvinnan ha gjort. Man skriver: "att hon inte minns tillgreppet innebär inte i sig att hon saknade uppsåt till stöld". Då hänvisar man till hennes redogörelse av sin begrundan i butiken att vinflaskorna inte var tillräckligt. Som följd till det har hon valt att hämta en sprit flaska – men lagt den i sin väska i stället för sin kundkorg, något som talar för att hon velat undvika betalning, konstaterar rätten.

Kvinnan dömdes förra veckan för ringa stöld med dagsböter som påföljd om totalt 2 700 kronor, dessutom ska hon betala 800 kronor till brottsofferfonden.

ANNONS