När sekundvisaren passerar midnatt den 1 januari aktiveras en rad nya pekpinnar ovanifrån. Förändringarna vi står inför kräver nya åtaganden. Vissa är långsamt växande utmaningar som måste bemötas med lagklubban, som den åldrande befolkningen, varför vi med åtminstone två lagförslag uppmuntrar till att jobba längre.
Ett annat sådant är klimatkrisen som enligt regeringen själv kräver en grön omställning. Denna utmaningen utmanas dock i sig av högre drivmedelspriser, en motstridighet som speglas i de nya lagarna. Exempelvis ska det bli billigare att sätta upp solceller samtidigt som skatten på drivmedel sänks.
Men även smärre inslag i vardagen kommer att påverkas. Har du en katt på över fyra månader och under 15 år måste den registreras i Jordbruksverkets nya kattregister från och med 2 januari.
Här får du ett axplock av alla de lagar och förordningar som börjar gälla under 2023.
Rätt att kvarstå i anställningen till 69 år
Från och med den första januari 2023 utvidgas rätten att kvarstå i sin anställning till personer som är 69 år gamla. Även de särskilda reglerna för uppsägningstid och företrädesrätt ska omfatta personer i denna ålder.
Skattesänkning för arbetande personer över 65
Från och med årsskiftet kan förvärvsarbetande personer över 65 år få upp till 22 procent lägre skatt vid arbetsinkomster på upp till 100 000 kronor i månaden. För motsvarande inkomst upp till 300 000 uppgår avdraget till 15 000 kronor.
Katter ska registreras på Jordbruksverket
Med start 2 januari ska alla katter registreras i Jordbruksverkets nya kattregister. Hundar har sedan tidigare behövt ID-märkas, men nu gäller det alltså även katter. Lagen syftar till att förvildade katter lättare ska kunna återföras till sina ägare. Lagen omfattar alla katter födda 2008 och ned till 4 månader gamla. Den som inte har märkt sin katt kommer uppmanas att göra det.
Förstärkt skattereduktion för installation av solceller
Vid montering av solceller har man tidigare kunnat dra av 15 procent av skatten på arbets- och materialkostnader. Från och med 1 januari är det möjligt att dra av upp till 20 procent. Syftet är uppmuntra fler att köpa solceller och därmed skynda på den gröna omställningen.
Högre skatt för extraordinära vinster
Företag som utvinner fossila bränslen kommer att mötas av ett högre skattetryck 2023 – om de gör en större vinst än sitt genomsnitt mellan 2018 och 2021. Skatteintäkterna ska användas för att täcka samhällskostnaderna av de höga elpriserna.
Tuffare krav på nikotinpåsar
De tobaksfria nikotinprodukterna har länge åtnjutit kryphål i lagen. Efter årsskiftet får de dock inte tillverkas utan hälsovarningar och innehållsdeklarationer på sina förpackningar. Även de som säljer nikotinprodukterna har ett ansvar att se till att de uppfyller kraven.
Högre alkoholskatt
Sverige ligger i topp bland länderna med högst skatt på alkohol och från och med nästa år kommer det bli ännu dyrare att svänga förbi Systembolaget. För den enskilde blir slutpriset dock inte mycket högre. I skatt allena kommer en stor och stark bli 0,25 kronor dyrare och en flaska rödvin ungefär en krona dyrare. För statskassan innebär det dock 370 miljoner mer årligen.
Avdrag för resor till och från arbetet
Reseavdraget höjs från 1 januari. För arbetsresor med egen bil hamnar avdraget på 2,5 kronor per kilometer. Motsvarande reduktion för resor med förmånsbil landar på 1,2 kronor. Däremot kommer avdraget för eldrivna förmånsbilar fortsatt ligga på 0,95 kronor.
Billigare drivmedel
Efter årsskiftet blir priset på bensin och diesel vid pump ungefär en krona billigare per liter. Dessutom pausas kraven på reduktionsplikt för bensin och diesel så att inte priserna sticker iväg allt för mycket.
Kroppsvisitering på Högskoleprovet
För att motverka fusk på högskoleprovet ska flera typer av kontroller av deltagarna börja sättas in. Exempelvis ska ordningsvakter utföra kroppsvisitationer vid in- och utpasseringar till eller från lokalen där provet hålls.