Historisk. Fastigheten byggdes i början av 1880-talet av firman N. S. Beer A/S och har fungerat både som förvaltarbostad och handelsbod.
Historisk. Fastigheten byggdes i början av 1880-talet av firman N. S. Beer A/S och har fungerat både som förvaltarbostad och handelsbod.

Till salu för 1,2 miljoner

Telegrafen i Krokstrand är nu till salu för 1 195 000 kr. Ägaren, Markängens Invest AB, har samtidigt planer på att restaurera och bygga om gamla Konsum till nya lägenheter.

ANNONS
|

Fastigheten Telegrafen 1 i Krokstrand har en lång och händelserik historia. Huset byggdes i början av 1880-talet av firman N. S. Beer A/S och har under perioder fungerat som förvaltarbostad.

Det som har gett fastigheten dess nuvarande namn är den telegraf- och telefonstation som fanns i huset fram tills telenätet automatiserades 1966. Samma år lades telefonstationen ned och har stått tom sedan dess.

Fastigheten har varit uppe till försäljning sedan den 28 april. Än så länge finns inget bud. Steven Zettergren, mäklare på Fastighetsbyrån, berättar dock att det finns flera som har visat intresse för huset:

– Det kan ta tid att hitta rätt köpare då det föreligger så pass stort renoveringsbehov. Detta är en speciell fastighet som inte riktar sig till den breda köparmassan på marknaden. Gällande utgångspriset så är det en svårvärderad fastighet, men huvudsakligen har vi tittat på vad tomten är värd, säger Steven Zettergren.

ANNONS

Varför säljer ni Telegrafen just nu?

– Vi säljer fastigheten så att vi kan få in pengar då vi har planer på att restaurera gamla Konsum och bygga nya lägenheter där, mer än så kan vi inte säga i nuläget, säger Jan-Erik Johansson, delägare i Markängens Invest AB, ägare till Telegrafen och gamla Konsum.

Bebyggelsen i området har till största delen tillkommit mellan 1880- och 1930-talet, en period i Krokstrands historia som ofta associeras med det gamla stenhuggarsamhället där flera av ortens fastigheter byggdes, där bland Telegrafen, Folkets hus och gamla Konsum.

I Strömstads kommuns översiktsplan räknas området som riksintresse för kulturmiljövård och att man bör bevara den forna stenhuggarmiljön som speglar en viktig industrihistorisk epok.

Mia Öster, ordförande i Krokstrands samhällsförening, poängterar vikten av att följa kommens översiktsplan. Hon vill inte kommentera enskilda fastigheter utan fokuserar i stället på helheten kring Krokstrand:

– Hela miljön i Krokstrand är intressant att bevara, det känns lite som att den går förlorad. Vi på samhällsföreningen vill ha en dialog med kommunen om Krokstrands framtid och vad som kommer hända med marken.

Vad tror du kommer hända med fastigheten?

– Jag har svårt att tro att de som köper fastigheten kommer att restaurera huset. De kommer nog att riva huset och bygga nytt.

ANNONS
ANNONS