Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Teslas Model 3. Arkivbild.

Teslas nya elbil rullar ut från fabriken

Trettio pinfärska exemplar av den amerikanska elbilstillverkaren Teslas nya Model 3 har slutligen rullat ut från fabriken. Nu ska produktionen ta fart – men den som beställer kan få vänta till slutet av nästa år.

Inga andra biltillverkare får den uppmärksamhet som amerikanska Tesla Motors när en ny modell är på väg att pusslas ihop i fabriken i Fremont i Kalifornien. Företaget betraktas allmänt som ledande i sitt skrå, samtidigt som frågan om bensindrivna eller elektriska motorer har betydelse för ansträngningarna att dämpa klimatförändringarna.

Säljs för halva priset

Därför är prislappen – omkring hälften så låg som föregångarna S och X – även en god nyhet för dem som aldrig kommer att sätta sig bakom ratten i en Tesla Model 3 sedan.

Den nya modellen produceras i två versioner. En billigare som säljs för 35 000 dollar (motsvarande 284 000 kronor) och klarar drygt 35 mil på en laddning, och en dyrare med en prislapp på 44 000 dollar (motsvarande 357 000 kronor) som rullar nästan 50 mil innan batterierna måste fyllas på.

Kan vänta till 2018

Andra nyheter jämfört med tidigare modeller är att Model 3 saknar instrumentpanel i klassisk mening. Vägmätaren och andra mätare återfinns i stället på en skärm som ger insidan ett mer avskalat utseende. Model 3 säljs inte heller med fysiska nycklar – bilen låses upp med ägarens mobiltelefon eller ett elektroniskt kort.

Strax över en halv miljon kunder har reserverat en Model 3 genom att betala en deposition på 1 000 dollar. Tesla Motors har lovat att producera 500 000 bilar under nästa år, det vill säga nästan sex gånger så många som under 2016. Men företagets vd Elon Musk, som framträdde utanför fabriken i samband med det första släppet, säger att nya köpare sannolikt inte kommer att få tillgång till sin bil förrän i slutet av 2018.