Teslas vd Elon Musk vill säkert mycket hellre prata om bolagets nya lastbil än alla problem som drabbat tillverkningen av Model 3.
Teslas vd Elon Musk vill säkert mycket hellre prata om bolagets nya lastbil än alla problem som drabbat tillverkningen av Model 3.

Tesla presenterar sin lastbil

Tesla ska presentera sin första lastbil under fredagsmorgonen svensk tid. Enligt förhandssnacket är det en lastbil i amerikansk klass 8, vilket innebär en riktig tungviktare. Elbilstillverkarens vd Elon Musk har, på sitt sedvanligt blygsamma sätt, lovat att lastbilen ska gå att köra som en sportbil.

ANNONS
|

En avgörande fråga för alla lastbilstillverkare som nu utvecklar eldrivna lastfordon är batterierna.

Exempelvis Daimler har redan visat upp en elektrisk lastbil, Fuso E-Canter. Men dels är det ett mycket mindre fordon – ungefär klass 3 eller 4 i USA:s system, vad vi kallar en lätt lastbil – dels uppges räckvidden på en laddning vara beskedliga tio svenska mil. Det är tillräckligt för transporter i och runt städer, men inte för de fjärrtransporter Tesla siktar på.

Kommentarerna från de svenska lastbilstillverkarna när det gäller eldrift är i princip att "vi är inte där ännu". Så sent som för drygt en månad sedan presenterade Volvo två nya modeller som drivs av biogas eller naturgas.

ANNONS

För Tesla är det säkert välkommet att få prata lastbilar när tillverkningen av nya Model3 har lidit av stora störningar under de första månadernas produktion.

Å andra sidan är de två fordonen nära besläktade. Lastbilen, på engelska kallad Tesla Semi (som betyder ungefär dragbil), ska enligt Musk drivas av "en drös" Model3-motorer.

TT
ANNONS