Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Tanumsborna manifesterade för klimatet

Utanför Hedemyrs i Tanumshede samlades klimatengagerade barn från flera olika skolor i kommunen, för att manifestera i den globala klimatstejken på fredagen.

Närmare 150 personer samlades mellan klockan 12 och 13, utanför Hedemyrs. Det berättar René Mortensen, som manifesterar för 15:e gången, sedan 30 november.

Barn från årskurs fyra på Hedeskolan sjöng under ledning av Ida Melnader. Elever kom även från Lurs skola och från Backa skola i Bullaren och med sig hade de banderoller.

Mortensen är en av initiativtagarna till en klimatgrupp som även lämnat in ett meborgarförslag till kommunen. Han berättar att de delade ut kuponger som deltagarna kunde lösa in för en fika på kafeterian inne på Hedemyrs.

– Totalt 98 kuponger löstes in, men hälften var nog från skolbarnen, berättar Mortensen.

Medborgarförslaget går ut på att kommunen ska ta ett beslut, redan nästa år, med en plan för hur man ska kunna minska utsläppen med tio procent redan under 2020.

– Vi samlar även in namnutskrifter och nu har vi även börjat fråga folk som vill skriva under om de är beredda på att minska sina egna koldioxidutsläpp med tio procent nästa år, berättar Mortensen.

Cirka 300 namnunderskrifter har man hittills samlat in.

– Om kommunens verksamhet skulle minska ner sina utsläpp med tio procent så skulle det bara bli en halv till en procent av kommunens totala utsläpp, fortsätter han.

Medborgarförslaget uppmanar också till en plan för nollutsläpp till 2030 och att införa en folkbildningskampanj.

– Och den ska vara kontinuerlig, så att man når ut till folk och får igång tänket, säger Mortensen.

Klimatgruppen brukar samlas vid Hedemyrs.

– De fyra första gångerna stod vi utanför kommunhuset men vi insåg ganska snabbt att vi inte träffade folk där och de som kom förbi hade bråttom hem.

I Hamburgsund hade någon uppmanat till att komma till skoaffären klockan 14.30.

– Jag såg att det hängde en lapp vid entrén, berättar Jeanette Wåhlberg, administratör på skolan.

När hon i pratande stund tittar ut genom fönstret, mot skoaffären, ser hon att det står ett 20-tal personer samlats.

– Många behöver ta sina bussar hem, vi har många bussbarn så att säga, och de börjar gå 14:30 och fram till cirka 14:50. Så det är bara de som bor centralt som kan vara kvar längre, berättar hon.