Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hedegården är ett  av Tanums kommuns äldreboenden som nu begränsar besöken till de äldre hyresgästerna. (arkivbild)  Bild: Jakob Simonson
Hedegården är ett av Tanums kommuns äldreboenden som nu begränsar besöken till de äldre hyresgästerna. (arkivbild) Bild: Jakob Simonson

Tanums kommun skyddsstänger boenden

Tanums kommun införde på torsdagen tillfälligt besöksstopp på kommunens äldreboenden och LSS-boenden (boende för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar) och hoppas att man kan fortsätta att ha noll smittade av corona på boendena.

Beslutet fattades på torsdagen av politikerna i omsorgsnämnden och gäller fram till den 19 november.

– Det är ju smått fantastiskt att vi har lycktas hålla coronapandemin helt utanför våra boenden och det är så klart därför vi fortsätter med att skydda både anhöriga och de boende, säger Birgitta Nilsson som är förste vice ordförande i omsorgsnämnden..

– Vi kan se att smittspridningen ökar kraftigt i vår region. Därför inför vi nu tillfälligt besöksstopp. Samma sak gjorde vi i mars månad och det visade sig fungera mycket väll.

Varje besökare har också ansvar att följa de råd och rekommendationer som gäller

Tanums kommun bland de första att skärpa reglerna igen

Helene Hellström, avdelningschef för kommunens särskilda boenden, glädjer sig också åt att man sluppit smittade omsorgstagare bland de 163 personer som bor på kommunens äldreboenden.

– Det är verksamheten som har ansvar för att besök i verksamheten sker på ett säkert sätt och varje besökare har också ansvar att följa de råd och rekommendationer som gäller. Men om någon är starka skäl att hälsa på sina anhöriga tar personal ställning till detta i varje enskilt fall, säger hon.

Tanum kommun är bland de första kommunerna att skärpa till besöksreglerna igen. Det finns sex äldre boenden och ett antal LSS-boenden i kommunen.

Beslutet om att begränsa eller stänga för besök är helt ett politiskt beslut, som de olika äldreboendena ska rätta sig efter.

Hedegården är ett av Tanums kommuns äldreboenden som nu begränsar besöken till de äldre hyresgästerna.