Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I Tanums kommun finns det 14 bekräftade fall av covid-19.  Bild: Roger Larsson
I Tanums kommun finns det 14 bekräftade fall av covid-19. Bild: Roger Larsson

”Vi har ingen statistik för smittad personal”

Bekräftade fall ökar i Tanums kommun. Men hittills har ingen vårdtagare inom äldreomsorgen smittats, hur det ser ut inom personalen är mer oklart.

För att Västra Götalandsregionen ska skriva ut hur många som bekräftats med smittan i en kommun krävs att det är tio eller fler personer. I förra veckan passerade Tanum den gränsen och regionen rapporterade om 14 fall. Fram till fredagen den 8 maj var det bara personal och vårdtagare inom äldreomsorgen som testades inom Tanums kommun.

– Dem testar vi i första hand och sedan i fredags har vi också tillåtelse att testa personal inom primärvården, säger Therese Engdahl, verksamhetschef på Kvarterskliniken i Tanumshede.

Kvarterskliniken är en av två vårdcentraler i Tanums kommun som utför tester.

– Vi har kontakt med många som vi tror har smitta men som vi inte testar. Rekommendationen är ju att man stannar hemma i så fall, säger hon.

Vi har inga smittade omsorgstagare och det har vi aldrig haft.

Trots att det fram till i fredags, samma dag som regionen rapporterade om de 14 fall i Tanum, bara var personal och vårdtagare som testades inom kommunen tror inte förvaltningschefen Sirene Johansson att alla bekräftade fall är från äldreomsorgen.

– Det tas många tester på sjukhus också, säger hon.

Inga äldre inom omsorgen har än så länge bekräftats med smittan i Tanums kommun.

– Vi har inga smittade omsorgstagare och det har vi aldrig haft. Där har ingenting ändrats, säger Sirene Johansson.

I maj började kommunen med egentester för personal inom socialtjänst, omsorg och kommunal vård. Testet tas i näsa och svalg.

– Det är för personal som har så lätta symtom att de skulle gått och jobbat i normala fall.

Provtagning för personal är en ren bemanningsåtgärd så att man kan gå och jobba.

När personal gjort testet återkommer svaret till dem som privatpersoner och skulle det vara positivt har inte personen någon skyldighet att rapportera det till sin arbetsgivare.

– Provtagning för personal är en ren bemanningsåtgärd så att man kan gå och jobba. Det är därför vi gör dem. Vi har ingen statistik för smittad personal, säger Sirene Johansson.

Tanken med testerna är alltså att man som personal kan testa sig så att man inte stannar hemma av försiktighet, utan att bära på smittan.

Tidigare har Tanums kommun informerat om att personal smittats inom äldreomsorgen. Även om ingen statistik förs håller Sirene Johansson fast vid att det fortfarande bara rör sig om enstaka personer. Hon vill dock inte säga om fallen är inom hemtjänsten eller på äldreboenden.

– Det är av sekretess för våra individer. På vårt minsta boende bor det åtta personer, det skulle vara lätt att identifiera vem det är, säger hon.