Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lena Olsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Strömstad och Tanum. Bild: Thomas Bennelind
Lena Olsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Strömstad och Tanum. Bild: Thomas Bennelind

Vaccineringen har kommit längre i Tanum än i Strömstad

Tanums kommun ligger bra till när det gäller vaccinationen mot covid-19. Enligt den senaste statistiken ligger kommunen på femte plats i regionen, med 52 procent som fått första dosen.

Tanums kommun ligger långt före Strömstad, som har vaccinerat 37 procent av befolkningen, medan grannkommunerna Sotenäs och Munkedal är något vassare med 53 procent. Snittet för Västra Götalandsregionen som helhet är 37 procent.

– Tanums kommun har många äldre i befolkningen, säger Lena Olsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska för Strömstad och Tanum.

– Vi var snabbt ute och vaccinerade dem och vi var även snabba på att vaccinera personalen, säger hon som en förklaring till de fina siffrorna.

Vaccinering av fas 4 i Dingle

Vaccinationstakten kan kanske komma att bromsas in och Kvarterskliniken i Tanumshede har inga lediga tider de närmaste två veckorna. Närhälsan i Tanumshede hänvisar fas 4-patienter, till vilket räknas personer under 65 år, till vaccinering på en mottagning på Lantbruksskolan i Dingle.

– Vi är några Närhälsor i Bohuslän som gått samman om den lösningen, säger Agneta Wingstedt, chef för Närhälsan i Tanumshede och Fjällbacka.

– Det är så jättemånga i fas 4, så vi anser att den här lösningen är bäst. Vi tror också att det kommer att bli ett mycket stort tryck på vaccinering när sommarfolket kommer hit.

Det mesta styrs av tillgången till vaccin

Vaccineringen kräver mycket personal och logistik, säger Agneta Wingstedt.

– Vi känner att vi måste ta hand om de sjuka i första hand på våra vårdcentraler. I Dingle kan vi engagera medicinsk personal som annars inte jobbar hos oss. Pensionerad vårdpersonal och så vidare. Men det mesta styrs av tillgången till vaccin.

Lokalen på shoppingcentret öppnar vecka 23

På Tanum Shoppingcenter är det snart också möjligt att bli vaccinerad för både Strömstadsbor och Tanumsbor i fas 4. Företaget Heartbeat beräknar öppna portarna till de nya lokalerna i vecka 23.

– Allt beror på tillgången till vaccin, säger Robert Sjöholm, som äger företaget tillsammans med sin fru Sara Sjöholm.

Båda är sjuksköterskor med inriktning på intensivvård respektive distrikt.

– Vi vann upphandlingen på Torp i Uddevalla, berättar Robert Sjöholm.

– Det visade sig då att det även fanns behov av vaccinering i Tanum, Strömstad och Munkedal. Vi tyckte att Tanum låg bra till för dessa kommuner och vi fick också ganska lätt tag på funktionella lokaler på shoppingcentret.

– Vi räknar med att detta är en temporär insats, men man vet inte mycket om framtiden när det handlar om mutationer och annat. Det kanske inte räcker med de två doser som ges nu. Finns det behov så kommer vi naturligtvis att vara kvar så länge som behövs, säger Robert Sjöholm.