Utvisningen av demenssjuka Kathleen i Tanum närmar sig

På torsdagen kom gränspolisen på besök till äldreboendet i Tanum, där dödssjuka och dementa Kathleen Poole bor. Nu rycker hotet om utvisning till Storbritannien allt närmare.
– Jag tycker att det är ofattbart, säger Angelica Poole som är svärdotter till Kathleen Poole.

ANNONS
|

Kathleen Poole ligger dödssjuk och dement i sin säng hela dygnet. Men hon får inte stanna kvar i Sverige, utan ska utvisas till Storbritannien, vilket Bohusläningen har rapporterat om tidigare. På torsdagen var gränspolisen på plats i Tanum, och utvisningen av Kathleen Poole rycker allt närmare, vilket P4 Väst var först att rapportera om.

– De kom idag klockan 10 till Hedegården där svärmor bor. Vi var där, jag och min man, och de sa att ”vi gör bara vårt jobb för att verkställa Migrationsverkets beslut”. De var där för att dokumentera och för att göra en bedömning som de ska lämna till Migrationsverket, säger Angelica Poole som är svärdotter till Kathleen Poole.

ANNONS

Kathleen Poole som är brittisk medborgare flyttade till Sverige för 18 år sedan. Hon kom för att få bo nära sin son, sin svärdotter och sina barnbarn.

När Storbritannien lämnade EU efter Brexit ansökte de anhöriga om uppehållstillstånd för henne. Problemet är att hon saknar pass, och inte kan förnya det eftersom hon är dement. Kathleen Poole bor på ett demensboende i Tanum, och måste få hjälp med precis allt för att överleva.

– Hon kan inte gå, hon kan inte gå på toaletten, hon behöver matas, hon ligger på en luftmadrass och de behöver vända henne. Hon är sängliggande och kan inte göra någonting, säger Angelica Poole.

Gränspolisen gick igenom hennes garderob

Hon anser att det var fel personer som kom till boendet på torsdagen.

– Enligt mig borde de inte skicka gränspolisen, utan det är de på Migrationsverket som gör bedömningen som borde gå dit. Nu vet jag faktiskt inte hur vi ska gå tillväga när det har gått så här långt. Jag tycker att det är ofattbart.

Vad gjorde de idag på boendet?

– De började titta i garderoben när de var där, så jag misstänker att de ville se hur mycket de behöver ta med sig när de kommer för att hämta henne.

ANNONS

Dessutom tittade de i Kathleen Pooles genomförandeplan, men den var inte uppdaterad, så där stod det att hon kan gå.

– De hade inte uppdaterat hennes genomförandeplan på boendet. Så jag sa att det kan hon inte.

”Det finns ingen som kan ta emot henne”

Hur tar din man det här?

– Han är jätteledsen, han mår sämre än jag. Jag är bara arg, men han mår inte bra. Och hon har ju fyra barnbarn också som jag måste tala om det här för. De är också jätteledsna.

Samtidigt som hotet om utvisning har kommit allt närmare, förstår Angelica Poole inte hur de ska kunna utvisa hennes svärmor. För att utvisa henne måste de transportera henne i hennes specialgjorda rullstol. Men i den kan hon bara sitta i två timmar.

– De kommer inte att kunna utvisa henne, för de kommer inte att kunna flytta henne. Och det finns ingen som kan ta emot henne i England.

– I 18 år har hon varit här, i 18 år. Hon är världens goaste och snällaste. Jag hoppas att det finns någon därute som kan hjälpa oss så att hon kan få stanna, säger Angelica Poole.

Inte gränspolisens beslut

Det är inte gränspolisen som har beslutat om att Kathleen Poole ska utvisas, utan det gör Migrationsverket. Polisen uttalar sig inte i det specifika ärendet, men bekräftar att de hade ett verkställighetssamtal på Hedevägen i Tanum på torsdagen med en kvinna och hennes son, och att det handlar om ett gränspolisärende.

ANNONS

Mikael Holmgren, chef för gränspolisstationen region väst, berättar generellt att det är många saker som ska förberedas innan en transport kan bli av.

--Vi har inte att avgöra om en person ska utvisas eller inte, utan det är Migrationsverket som beslutar om det. Men oberoende av vad det är för ärende lägger man en plan. Det blir en verkställighetsutredning. I vissa ärenden kanske personen saknar resehandlingar till exempel och man undersöker och kontrollerar resväg, säger han.

– Men det är kriminalvården som genomför själva transporten, säger Mikael Holmgren.

Uppdaterade genomförandeplanen på fredagen

Vilka uppgifter Migrationsverket har fått utifrån gränspolisens besök får vi alltså inte veta, men vi vet att gränspolisen har tagit del av uppgifter i genomförandeplanen som inte stämmer. På fredagen korrigerades genomförandeplanen, berättar Camilla Nyberg, avdelningschef för äldreomsorgen i Tanums kommun.

– Utifrån hjälpbehovet är den uppdaterad, men en tidigare uppgift har hängt med vid upprättande av den nya planen som inte skulle ha hängt med. Den är korrigerad idag, säger hon.

På Tanums kommuns hemsida står det att en genomförandeplan ska följas upp kontinuerligt och utvärderas var sjätte månad.

”En genomförandeplan skrivs tillsammans med den enskilde/eventuell företrädare. Genomförandeplanen är en beskrivning på den hjälp som den enskilde vill ha. Genomförandeplanen är ett arbetsdokument för den enskilde och personalen, till skillnad från journalen där hälsotillstånd dokumenteras”, skriver Camilla Nyberg i ett mejlsvar.

ANNONS

Men Tanums kommun har inte varit inblandade i Migrationsverkets utvisningsärende om Kathleen Poole.

– Migrationsverket har inte varit i kontakt med Tanums kommun i ärendet, säger Camilla Nyberg.

LÄS ÄVEN: Dödssjuka Kathleen ska utvisas – familjens oroliga väntan på att polisen ska hämta henne

LÄS ÄVEN: Kathleen är dödssjuk och hjälplös – nu ska hon utvisas från Sverige

LÄS ÄVEN: Orimligt att utvisa en gammal och sjuk människa

ANNONS