För första gången har fågelinfluensa bekräftats hos en tumlare.
För första gången har fågelinfluensa bekräftats hos en tumlare. Bild: Patrik Eld

Tumlare dog i fågelinfluensa i Kämpersvik

I somras strandade en tumlare i Kämpersvik. Den dog senare och nu har för första gången fågelinfluensa bekräftats hos en tumlare, skriver Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i ett pressmeddelande.

ANNONS
LocationKämpersvik|

Den unga tumlarhanen strandade levande i Kämpersvik i Tanums kommun den 28 juni i år. Trots upprepade försök från privatpersoner att få den att simma ut till djupare vatten igen, var den för utmattad, trasslade in sig i sjögräs och dog senare under kvällen.

Tumlaren transporterades till SVA för obduktion. Analysen visar nu att fågelinfluensavirus hittades i ett flertal organ och att viruset hade orsakat hjärn- och hjärnhinneinflammation. Fynden bekräftar att fågelinfluensaviruset var dödsorsaken.

– Så vitt vi vet är detta det första bekräftade fallet i världen av fågelinfluensa hos en tumlare. Till skillnad från sälar, där sjukdomsutbrott orsakat av influensavirus har påvisats upprepade gånger, finns det bara enstaka rapporter om influensavirus hos valdjur. Sannolikt är att tumlaren på något sätt kommit i kontakt med smittade fåglar, säger Elina Thorsson, viltveterinär vid SVA, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Viruset, H5N1, är samma virus som även legat bakom sommarens stora fågelinfluensautbrott bland vilda fåglar.

Hur tumlaren från Kämpersvik smittades är ännu okänt, men den hittades samtidigt som fågelinfluensa orsakade hög dödlighet bland sjöfåglar, särskilt havssulor, på västkusten.

Elina Thorsson säger i pressmeddelandet att tumlaren sannolikt kommit i kontakt med smittade fåglar.

– Det är ett ovanligt fynd, och intressant eftersom vi får möjlighet att lära oss mer om viruset. Samtidigt handlar detta om ett enskilt fall, och vi har inte sett någon ökad dödlighet bland tumlare. Vi vet att det finns en risk att marina däggdjur kan smittas, och har därför inkluderat provtagning för influensa i vårt övervakningsprogram, berättar Elina Thorsson.

Risken att människor smittas med den variant av fågelinfluensa som nu cirkulerar bland vilda fåglar bedöms som liten, skriver SVA i pressmeddelandet.

ANNONS