Liselotte Fröjd (M), kommunstyrelsens ordförande i Tanum, är glad över att företagsamheten ligger i topp.
Liselotte Fröjd (M), kommunstyrelsens ordförande i Tanum, är glad över att företagsamheten ligger i topp. Bild: Jakob Simonson

Tanums kommun har högst andel företagare i regionen

Tanum har återigen bärgat förstaplatsen som regionens mest företagsamma kommun i Svenskt näringslivs undersökning.

ANNONS
LocationTanum||

Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i landets kommuner. Kommunen med högst andel företagare i Västra Götalandsregionen år 2022 är Tanum. Kommunen har haft förstaplatsen som regionens mest företagsamma kommun i 20 år.

Undersökningen visar att företagsamheten i Tanum år 2022 ligger på 20,6 procent och man har ökat med nästan en procentenhet sedan 2017.

I Tanum bor cirka 13 000 invånare och det finns 2 600 företag i kommunen.

– Vi är glada att Tanum fortsätter att år efter år ligga i topp i länet. Tanum är en företagsam kommun med många driftiga personer. Nya företag startas kontinuerligt, företag flyttar hit och våra befintliga företag växer. Vår vision är att tillsammans med företagen skapa de absolut bästa förutsättningarna för att starta, driva och utveckla företag, säger Liselotte Fröjd (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

ANNONS

På plats två i regionen återfinns Orust med en företagsamhet om 19,3 procent, och på plats tre ligger Tjörn med 18,4 procent företagare. Andelen invånare som är med och driver företag har ökat i alla kommuner.

– Grattis till Bohuslän som har så många drivna och företagsamma människor! Entreprenörskap är ryggraden i vårt samhälle. Bakom alla företag finns det företagsamma människor som vågar satsa och förverkliga sina idéer, dessa människor är våra största jobbskapare, konstaterar Susann Haggren, områdesansvarig i Fyrbodal för Svenskt Näringsliv.

Strömstad hamnar på 21:a plats i regionen med en företagsamhet på 14,3 procent av befolkningen.

ANNONS