2021 var ett rekordår för installation av solceller i Sverige. Arkivbild.
2021 var ett rekordår för installation av solceller i Sverige. Arkivbild. Bild: Joachim Nywall

Tanum har mest solel per capita i regionen

Fjolåret blev ett nytt rekordår för solcellsinstallationer i Sverige. Tanum var den kommun i regionen där ökningen var som störst – och man har också mest solel per invånare. Det visar ny statistik från Energimyndigheten.

ANNONS
LocationTanum||

Under 2021 nästan fördubblades solcellerna i Tanum. Räknat per invånare finns det nu 383 watt solceller per person i kommunen, vilket är det högsta talet i regionen. Tvåa på listan är Orust och trea är Tjörn – längst ner ligger Ale, Partille och Göteborg. Detta enligt en kartläggning gjord av tidskriften Sveriges Natur och nyhetstjänsten Newsworthy.

Även i Strömstad har ökningen av solceller varit stor under 2021. I Strömstad finns det nu 192 watt solceller per person i kommunen, vilket är högre än snittet i regionen.

Totalt finns nu 170 nätanslutna anläggningar, om sammanlagt 2,6 megawatt i Strömstads kommun. Det kan i runda tal motsvara en elproduktion på någonstans mellan tre och fyra procent av vad hushållen i Strömstad förbrukar per år.

ANNONS

Den största andelen av solelen i Strömstad, 56 procent, kommer från småskaliga anläggningar, totalt 154 stycken.

I Strömstads kommun gjordes 27 avdrag för att sätta upp solceller under 2021.

– 2020 var det väldigt låga elpriser. 2021 var priserna mycket högre och det har väl bidragit till att öka intresset hos investerare i speciellt södra halvan av Sverige, säger Bengt Stridh, som forskar om energiproduktion vid Mälardalens universitet, till Sveriges Natur.

I hela landet byggdes sammanlagt omkring 26 000 nya, nätanslutna solanläggningar. Det är rekord för ett år och 20 procent fler än vad som byggdes året innan.

ANNONS