Tanum fortsatt i topp – här säljs flest fritidshus i Bohuslän

Efter ett tufft ekonomiskt år väntar sig mäklarna att se ett uppsving för fritidshusmarknaden i år. Bohusläns kustkommuner fortsätter vara de mest eftertraktade platserna för fritidshus – vilket speglar priserna.

ANNONS
|

När graderna tickar uppåt och sommarledigheten hägrar är det många som vill söka en respit från stan. Några bokar resor utomlands, medan andra tar sin tillflykt till sitt trogna sommarhus.

Men under det senaste året har marknaden för fritidshus varit sval. Efter en boom under pandemin sjönk antalet försäljningar under 2023. I fjol såldes totalt 409 fritidshus i Västra Götaland, vilket är det klart lägsta antalet på fem år.

De senaste två åren har kantats av osäkerhet i form av exempelvis inflation, höjda levnadskostnader och stigande räntor.

– Många har ställt sig frågan om de ska köpa eller inte. Särskilt om det hade inneburit att man får 20 eller 30 000 i räntekostnader, då är det klart att man blir lite avvaktande, särskilt sett till hur många veckors semester man faktiskt får ut av sitt hus, säger Ludvig Jakobsson, mäklare vid HusmanHagberg Bohuslän.

ANNONS

Trots det är mäklarna i branschen positiva inför året. Flera säger att man redan börjat känna av en större aktivitet på marknaden, både sett till utbud och efterfrågan.

– Det finns ett slags ackumulerat intresse från den här trista perioden som varit och som vi förhoppningsvis har lagt bakom oss, säger Jenny Johansson, mäklare vid Askengren i Strömstad och Tanum.

Det räknas som ett fritidshus

Svensk Mäklarstatistik använder sig av mäklarens klassificering av objektet, alltså om objektet annonserats som ett fritidshus hamnar det i deras fritidshusstatistik.

Mäklarna om marknaden: ”Det är nu det släpper”

Påsken beskrivs av flera mäklare som lite av ett startskott för fritidshusmarknaden.

– När vårsolen kommer fram och man börjar se påskliljorna, då är det många som vaknar till och vänder blicken mot norra Bohuslän, säger Joacim Bergman, mäklare vid Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Folk har suttit och väntat. Nu när det rullat ut fler ränteprognoser så har vi märkt av en slags ketchupeffekt under de senaste veckorna. Det är nu det släpper.

Fritidshusen brukar vara som mest eftertraktade på marknaden i aktuella april och maj. Många spekulanter vill kunna flytta in i sitt nya fritidshus redan samma sommar.

– De som kommer ut tidigt på marknaden är de som kan tänka sig att lämna innan sommaren, säger Joacim Bergman.

På samma sätt kan det komma ut fler fritidshus på marknaden under hösten, då de som velat spendera en sista sommar i huset lägger ut dem på marknaden.

ANNONS

– Men då är det lite mer väderberoende. Förra året var det väldigt kallt i augusti och då var man kanske inte så sugen på att vara ute i stugan, säger Ludvig Jakobsson, mäklare vid Husman Hagberg Bohuslän.

Men Jenny Johansson menar att det är långt ifrån omöjligt att få sitt fritidshus sålt redan tidigt på året.

– Jag hade en visning ute på en ö en kall februaridag med cirka tio sällskap och kort därefter blev fastigheten såld med nästan en miljon över utgångspris. När många mäklare rekommenderar att inte lägga ut sina objekt på öar under vinterhalvåret så är ju detta ett kvitto på att det går alldeles utmärkt, säger Jenny Johansson.

Här vill folk ha fritidshus

Något som verkar närmast cementerat är vilka områden folk är mest intresserade av: Bohusläns kustkommuner. I alla fall om man ser till de områden där det sålts flest fritidshus under de senaste åren.

– Det är Sveriges vackraste kust. Har man väl blivit biten av Bohuslän vill man gärna tillbaka. Det är den stora dragkraften oavsett var i Sverige man bor, säger Ludvig Jakobsson.

Under de senaste fem åren har Tanums kommun legat som ohotad etta bland kommunerna i Västra Götaland där det sålts flest fritidshus. På andraplats har Orusts kommun legat stadigt.

ANNONS

Uddevalla och Strömstad har under samma period turats om tredjeplatsen. Förra året petades dock Strömstad ner till en femte plats av en kommun som inte tidigare legat på topp fem-listan: nämligen Lysekil.

Göteborg däremot fick snällt inställa sig på 21:a plats under fjolåret, med totalt fem sålda objekt och ett medelpris på 2,9 miljoner kronor.

De kommuner där det såldes minst antal fritidshus ligger generellt sett längre inåt landet, som Skara och Bengtsfors, eller nära Göteborg, som Mölndal och Härryda.

Bohuslän lockar alla typer av människor, menar Ludvig Jacobsson. Det finns något för den som vill ha ett havsnära läge med bad vid saltstänkta klippor och för den som vill ha lugn och ro i skogen.

– Många har en dröm av Bohuslän med klipporna och havet. Men ett rött torp med vita knutar ute i skogen intresserar också. Under pandemin var det många som ville komma mer i kontakt med naturen och ville hålla på med självhushåll och lite egen odling. Det märker vi håller i sig fortfarande, säger Ludvig Jacobsson.

Olika områden lockar olika personer. Närmast gränsen, till exempel i Strömstad, dominerar norrmän marknaden.

– Och i Sotenäs och Lysekil är göteborgarna en särskilt stor kundgrupp. Sen är vissa områden mer nischade än andra. I Kungshamn är det många västgötar, säger Ludvig Jakobsson.

ANNONS

– Emellanåt kan det bli som en våg av bekanta som köper i samma område, just för att man känner någon som köpt ett fritidshus där.

Enligt mäklaren Joacim Bergman brukar de flesta som har ett fritidshus i Bohuslän bo ungefär två timmars körtid bort.

– Det är ett perfekt avstånd för att kunna köra till sitt fritidshus på fredagen och sedan hem på söndagen för att få en helgs avkoppling och andas ut lite, säger Joacim Bergman.

– Sen har vi märkt nu att svenskar börjat hittat lite längre upp. Många Göteborgare har tidigare haft Kungshamn och Smögen lite som en gräns, men nu har de börjat märka att det inte är så stor skillnad att köra till Grebbestad.

Här är det dyrast och billigast att köpa ett fritidshus

Medelpriset för ett fritidshus i Västra Götaland, sett över 12 månader, ligger på 2,6 miljoner kronor enligt Svensk Mäklarstatistik.

Var det är dyrast att köpa fritidshus kan vara svårt att avgöra, då individuella objekt kan sticka ut. Till exempel såldes det dyraste fritidshuset under 2023 i Härryda, men det var också det enda som såldes i området.

Sett till var medelpriset har varit som högst under de senaste fem åren toppar Öckerö listan. Men det har, enligt Svensk Mäklarstatistiks uppgifter, endast sålts tre fritidshus i området under de senaste fem åren – och samtliga såldes under 2022 och 2023.

ANNONS

Betydligt fler fritidshus har sålts i resterande toppkommuner på listan. I Sotenäs såldes 79 fritidshus under de senaste fem åren, med ett medelpris på 4,6 miljoner kronor.

Tanum, den kommun där det sålts flest fritidshus, har ett medelpris på 4,4 miljoner kronor över de senaste fem åren.

Enligt Jenny Johansson ligger priserna på en liknande nivå även i år.

– Vi upplever att priserna inte har gått ner något avsevärt utan den normala årliga ökningen har möjligtvis planat ut på vissa ställen, säger Jenny Johansson.

– Många har ju priset som första filter och de som letar efter dyrare objekt har ofta lite andra kriterier än dem som letar efter lite billigare objekt. Läget är ju som bekant ett kriterium nästan alla tar hänsyn till. Men det som många tittar på är en kombination av läge och utemiljö och då exempelvis vind, solförhållanden och insyn.

Något som märkts av, och som även påverkar priset, är att byggnadsstandarden på huset blivit viktigare för varje år som gått, menar Joacim Bergman.

– För tio år sedan var det inte ett lika stort problem att ta sig an ett renoveringsprojekt, medan nu verkar man mer vilja ha ett hus man direkt kan flytta in i. Man vill njuta istället för att behöva arbeta med det, säger Joacim Bergman.

ANNONS

De billigaste kommunerna för fritidshus ligger också längre från kusten och längre inåt landet, och är mindre kända som semesterdestinationer för de flesta – som till exempel Grästorp och Essunga.

För personer som går i köptankar tycker Joacim Bergman att man ska börja fundera på vilka områden man tycker om och vill spendera tid i. För säljare är rådet att man gärna ska vara ute i god tid och ta vara på vår- och sommarvädret.

– Nu kommer ju några månader, i mitten på maj och juni, när husen är som finast. Då är det lämpligt att ta dit en fotograf så man kan presentera sitt hus med den ”sommarfeelingen”. Det är ju känslan man köper också med ett fritidshus.

LÄS MER:Tanum utsedd till bästa småhuskommunen i Västra Götaland 2023

LÄS MER:Här är renoveringarna som lönar sig – och de du kan undvika

ANNONS