Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robert Sjöholm äger företaget Heartbeat HLR som vaccinerar på Tanums shoppingcenter. Bild: Thomas Bennelind
Robert Sjöholm äger företaget Heartbeat HLR som vaccinerar på Tanums shoppingcenter. Bild: Thomas Bennelind

Sviktande leveranser – Heartbeat stänger tillfälligt i Tanum

Vaccinationsgraden i Strömstad har kommit ikapp resten av regionen. Men sviktande vaccinleveranser gör att vaccinationskliniken på Tanums shoppingcenter stänger den här veckan.

Robert Sjöholm äger företaget Heartbeat HLR som vaccinerar på Tanums shoppingcenter. Han är inte så oroad över situationen.

– Denna veckan skulle vi få så få doser att det inte var någon idé att hålla öppet, säger han.

– I stället slår vi ihop doserna med nästa veckas leverans och har öppet flera dagar i veckan då i stället, menar han.

Det har varit en intensiv period sedan Heartbeat öppnade på Tanums Köpcenter. 4 000 personer är hittills vaccinerade med dos 1 och nu står dos 2-vaccinationerna på tur att komma en gång till.

Folk tvekar inte att vaccinera sig på köpcentret

Det är främst boende i Tanum och Strömstad som kommit till Heartbeat men en och annan göteborgare har dykt upp för vaccinering. För göteborgarna har det varit enklare att åka hit upp istället för att vänta på de få tider som finns i Göteborg.

Robert Sjöholm har inte märkt någon tvekan, med tanke på smittrisken, från de ovaccinerade att gå in på ett köpcenter för att vaccineras.

– Vi har ju en stor lokal och folk går ju ändå hit för att handla, säger han.

Tanken i våras på att ha en drive-in-vaccinering utomhus skrotades innan verksamheten drog igång.

Det blev så många frågor om bland annat vaccinering och bilkörning så vi la ner det, säger Robert Sjöholm.

De spruträdda tar vi extra hand om

Det är nu fritt för alla över 18 att vaccinera sig. På Heartbeat dominerar nu 30-40-åringarna, men även artonåringarna har börjat dyka upp. Även 65-plussarna, varav många tidigare har varit tveksamma tidigare till en viss sorts vaccin, kommer nu när de kan välja ett vaccin de tror på.

– De spruträdda tar vi extra hand om, säger Robert.

– Vi ger dem lite mer tid och det är alltid två sjuksköterskor som är med. Alla har hittills varit mycket nöjda när de går härifrån.

Tror inte på ökad belastning under semestern

För att vaccinera sig bör man ha ett svenskt personnummer för att registreras i det svenska vaccinationsregistret. För norska medborgare kan det bli problem att vaccinera sig i Sverige, då vaccinationen inte kommer in i det norska vaccinationsregistret. För norrmän med svenskt personnummer är det OK.

– Industrisemestern har inte börjat än, men jag tror inte på ökad belastning när det kommer fler turister hit, säger Robert Sjöholm.

– Man måste ju ta dos 2 där man tog dos 1, så det kanske inte är så aktuellt för många att resa tillbaka hit efter semestern för dos 2.

Strömstad har gått ikapp och förbi regionsnittet

Enligt statistiken är 76 procent i Tanum nu vaccinerade med dos 1. Siffran för Strömstad är 71 procent. Strömstad har tidigare släpat efter i regionen, men ligger nu över genomsnittet.

Fram till och med vecka 26 har 60 procent av invånarna i Västra Götaland fått minst en dos vaccin, och 40 procent har fått två doser.