– Det är många röda prickar, säger Birgitta Andrén Åkerblom. Det betyder att flera av Selma Sjöstedts tavlor har köpts. Fram tills 21 augusti kan du fortfarande se tavlorna i restaurangen på Gerlesborgsskolan.
– Det är många röda prickar, säger Birgitta Andrén Åkerblom. Det betyder att flera av Selma Sjöstedts tavlor har köpts. Fram tills 21 augusti kan du fortfarande se tavlorna i restaurangen på Gerlesborgsskolan.

Stort kulturutbud på Gerlesborgsskolan

I sommar erbjuder Gerlesborgsskolan sommarkurser, musikframträdanden och en gratis konstutställning. Skolans nya VD bestämde sig för att tacka ja till sin tjänst den allra första gången hon var på skolan.

ANNONS
|

Havsvågorna slår mot stenkajen där fyra kvinnor sitter och målar av det järngrå havet.

– Det är en kurs som började idag, berättar Birgitta Andrén Åkerblom.

Sedan februari är hon Gerlesborgsskolans nya VD. Birgitta berättar att hon besökte skolan innan hon bestämde sig för om hon skulle acceptera uppdraget.

– Då kände jag att det här, det är en viktig och angelägen verksamhet. Då bestämde jag mig för att tacka ja.

Under resten av året är skolan hem åt 40 helårsstudenter, men under sommaren hålls det veckokurser i målning. Den ateljé som helårsstudenterna använder i vanliga fall är nu omgjord till en konstutställning. Den som vill kan fram tills den tolfte augusti gå in i ateljén och njuta av konstnärerna Daniel Jensen, Hans Lannérs och Tilda Lovells verk.

ANNONS

– Vill du ha kaffe?

När reportern tackar ja leder Birgitta honom in i restaurangen där Selma Sjöstedts tavlor hänger på väggarna. Varje år delar skolan ut ett matsalsstipendie till en elev på konstskolan. I år var det Selma Sjöstedt som fick det.

– Det är många röda prickar så de flesta tavlorna är sålda, säger Birgitta innan hon leder reportern upp till sitt kontor.

Hon berättar att det i nästa vecka börjar en kurs för familjer som vill måla med sina barn och att skolan, precis som tidigare år, har haft flera musikframträdanden på sommaren. På torsdag (läs idag) ska artisten Sofie Livebrant spela på skolan.

Under det senaste halvåret har Birgitta börjat att inse vilket betydande avtryck skolan har gjort i Konstsverige och hur många livsöden som är knutna till den nymålade byggnaden strax söder om Hamburgsund.

– En tjej jag pratade med i förra veckan hade just öppnat en egen ateljé. Hon var här när hon var 16 och nu är hon 50 plus. Kan du tänka dig det?

Gerlesborgsskolan grundades av konstnären Arne Isacsson. Han gick bort 2010. Även om Birgitta aldrig träffade honom så känner hon att hon börjar lära känna och respektera konstnären mer och mer. För henne är det viktigt att den pedagogik och den öppna inställning som han hade överlever.

ANNONS

– Det är ett arv som är viktigt att förvalta väl.

Genom fönstret på Birgittas kontor kan man se långt ut i den Bohuslänska skärgården.

– Det är verkligen livskvalitet, säger hon och ler.

Nedanför slår de järngrå vågorna fortfarande mot sten.

ANNONS