Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Kent Eng

Smittade medarbetare inom Tanums äldreomsorg

Personal inom äldreomsorgen i Tanum har testats positivt för covid-19. Folkhälsomyndigheten har uttryckt önskemål om ökade provtagningar inom äldrevården, men än så länge är det oklart hur det blir med den frågan i norra Bohuslän.

ANNONS
LocationTanum||

"Enstaka medarbetare inom äldreomsorgen har under sin sjukskrivning testat positivt för covid-19", skriver Tanums kommun på sin hemsida.

– Ett problem handlar om de timanställda. De får ingen sjukersättning om de är borta så de har inte råd att stanna hemma. Jag tror att det är därför smittan kommit in på boenden, säger en anställd inom Tanums äldreomsorg som Strömstads tidning varit i kontakt med.

Hen fortsätter.

– Där måste nog cheferna hitta på någonting för att få sjuk personal att stanna hemma.

Enligt hen är vårdtagarna mycket oroliga för viruset.

– De är jätterädda och vill att vi ska munskydd och visir. Men vi får direktiv från cheferna som säger att vi bara ska använda visir när vi träffar sjuka vårdtagare.

ANNONS

Verksamheten med den smittade medarbetaren har informerats, men hur provtagningar av personal ser ut framöver är ännu oklart. Statsepidemiologen Anders Tegnell har tidigare uttryckt vikten av att testa boende och personal på äldreboenden för att hålla nere smittspridningen. Hur det blir i Tanum och Strömstad ligger nu på Västra Götalandsregionens bord. Senast den 14 april ska de presentera en plan för hur provtagningar ska gå till för personal inom äldreomsorgen.

Bland åtgärderna efter det bekräftade fallet skriver Tanums kommun att de arbetar efter de hygienrutiner som tagits fram av smittskyddsenheten inom Västra Götalandsregionen. I den rutinen står bland annat att personal med symtom på övre luftvägsinfektion ska stanna hemma tills de varit symtomfria i 48 timmar, men minst sju dagar. Och insjuknar man på arbetsplatsen ska man omedelbart avsluta sitt arbetspass och gå hem.

Om symtomen varat i mer än ett dygn ska personalen ta svalgprov och ett så kallat nasofarynxprov – i näsan.

Facket har satt in extrapersonal hela påskhelgen som vårdanställda kan ringa till vid öka oro.

– Och vi sitter i tätare facklig samverkan med arbetsgivaren både över skype och telefon, säger Karina Pettersson, ordförande i Kommunal Tanum.

Strömstads Tidning har under långfredagen sökt äldreomsorgen i Tanums kommun, som med hänsyn till ledighet väljer att återkomma efter påskhelgen med mer information.

ANNONS
ANNONS