Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skogsbrand i Tanumshede

Räddningstjänsten var under torsdagen på plats i ett skogsområde i Tanumshede där det brann på flera platser. Polisen misstänker nu att de kan vara anlagda.

Det var strax efter klockan 14 på torsdagseftermiddagen som SOS Alarm fick larm om en skogsbrand i ett skogsområde vid Granvägen i Tanumshede. Räddningstjänsten var initialt på plats med fyra enheter, men en dryg timme efter larmet kom kallades ytterligare tre brandbilar till platsen.

Utöver de sju brandbilar som är på plats har även brandflyget tagit en tur över området under eftermiddagen för att få en uppfattning om hur stort område som är eldhärjat.

Det var inte förrän sent på kvällen som räddningstjänsten kunde lämna platsen.

På torsdagsmorgonen bekämpade räddningstjänsten en brand i samma område – som sedan blossade upp igen på flera platser i skogsområdet.

Misstänker brott

Det ska vara runt 1500 kvadratmeter som brunnit och polisen misstänker att brott kan ligga bakom bränderna, som blossat upp i samma skogsområde med flera hundra meters avstånd flera gånger under torsdagen.

– Det är så pass långt emellan så att man tror att de inte kan ha spridits med vinden, utan att någon tänt på, säger Jonas Carlberg, jourhavande förundersökningsledare på polisen i Uddevalla.

Vill ha in tips om iakttagelser

Polisen har skrivit en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet genom eld.

– Vi har inga misstänkta i nuläget, polisen har hört vittnen som sett personer på platsen men vi har inte mycket att gå på.

Nu uppmanar polisen allmänheten att höra av sig med tips om iakttagelser i området.

– Har man sett något får man gärna höra av sig. Det ligger i allas intresse att få slut på det här, det kan bli bekymmer, om det sprider sig till bostadshus är det inget vidare. Vi hoppas de slutar med detta, säger Jonas Carlberg.

LÄS MER: Brand i Tanumshede

Kommunen varnar

SMHI har tidigare gått ut med en varning om skogsbränder i hela Bohuslän, på grund av det heta vädret och att det är mycket torrt i marken. På sin Facebooksida uppmanar dessutom Tanums kommun sina invånare om att vara mycket försiktiga:

”Med detta inlägg vill vi både vädja och förmana! Det är MYCKET torrt i skog och mark och eldningsförbud råder sedan kl 8.00 i morse”, skrev kommunen på torsdagseftermiddagen.

Enligt kommunen är det totalt 3000 kvadratmeter brunnit på fyra ställen i Tanumshede under torsdagen.

”Snälla, följ eldningsförbudet! Tänk er också för med cigaretter, tändstickor, tändare och annat som kan orsaka en brand ” skriver de vidare i Facebookinlägget.

Har du gjort iakttagelser i området kring Granvägen i Tanumshede som kan kopplas till bränderna, uppmanar nu polisen att höra av dig och tipsa på telefonnummer 114 14.

– Det går att vara anonym, tillägger jourhavande förundersökningsledare Jonas Carlberg.