Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Samlades för klimatet. Tanumshede var en av många platser i landet där folk samlades för att demonstrera på fredagen. Bild: Jakob Simonson
Samlades för klimatet. Tanumshede var en av många platser i landet där folk samlades för att demonstrera på fredagen. Bild: Jakob Simonson

Samlades för klimatfrågan

I Tanumshede samlades på fredagseftermiddagen ett 20-tal personer i en klimatmani­festation. – Vi vill att kommunen ska bidra till att hejda den globala uppvärmningen och så snart som möjligt bli fossilfri, säger Åsa Rehndell.

Under fredagen hölls manifestationer i över hundra svenska kommuner för att väcka uppmärksamhet för klimatfrågan.

Manifestationer som delvis hämtat inspiration från 15-åriga Greta Thunbergs uppmärksammade skolstrejk för klimatet. En strejk som tonåringen genomför varje fredag utanför Riksdagshuset i Stockholm.

En av platserna var Tanumshede, där ett 20-tal personer, mellan 4 och 86 år, samlades utan­för kommunhuset på eftermiddagen med handtextade skyltar.

– Vi vill gärna stödja Greta Thunberg, hon är verkligen ett före­döme, och vi vill visa hur viktigt det är att vända utvecklingen och vidta de åtgärder som krävs, säger Åsa Rehndell, Tanumshede.

Det handlar om världens viktigaste fråga som borde vara en faktor i alla beslut som fattas, menar hon.

– Tanum kan vara ett gott föredöme och ställa om till att bli en helt fossilfri kommun. Det är lätt att säga att det inte spelar någon roll vad vi gör för att vi är så små, och peka på Kina, men alla måste göra sitt.

Agneta Ekman Wingate, Bottna, menade att vi måste sätta ner foten för barnens skull.

– Precis som min mamma ­ställde upp mot nazismen i Gävle på sin tid, så måste vi ställa upp i dag för att förhindra en klimatkollaps. Det måste vi göra för våra barns och barnbarns skull.

Fredagens manifestationer hade inget uttalat enat syfte, mer än att få landets politiker att skynda på arbetet med att nå de internationellt överenskomna klimatmålen.

På söndag, den 2 december, samlas ledare från världens alla hörn för FN:s klimatkonferens i polska Katowice. Tanken är att nationerna ska enas om hur Parisavtalet från 2015 ska kunna genomföras mer i detalj än i de mer övergripande formuleringarna som existerar nu.