Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/4

Så har Coop löst handlingsproblemet i Tanum

Tidigare fick Coop-butiken i Tanum shoppingcenter be sina kunder i riskgrupp att beställa hemleverans från Trollhättan eller åka till Uddevalla och hämta varor. Men sedan en vecka tillbaka är deras lösning på plats som gör det möjligt för kunder att handla utan att gå in i butiken.

För butikschefen Anette Bemersten kändes det inte bra att behöva be personer i riskgrupp att beställa mat från Trollhättan eller åka till Torp för att hämta. För den som ville få hem maten gick det bara att få leverans två dagar i veckan.

– Och att köra till Torp tycker jag är alldeles för långt. Så det känns mycket bättre att ha lösningen på hemmaplan, säger hon.

På nätet kan nu deras kunder lägga beställning för att sedan hämta ut den dagen efter på shoppingcentrets parkering. Där står ett 30-tal kyl- och frysskåp och kunden får i samband med beställningen en kod som den knappar in för att luckan ska öppnas.

– Det är som att spela bingolotto, säger Anette Bemersten och skrattar.

– Mottagandet har varit väldigt positivt. Förut fick vi mycket frågor kring hur vi sköter packandet för riskgrupper men nu handlar frågetecknen mer om hur systemet fungerar.

Kunden kan välja att hämta maten på förmiddagen eller eftermiddagen och sedan skåpen installerades har beläggningen varit full så gott som varje dag.

Även om det varit problematiskt ur smittspridningssynpunkt att handla på Coop i Tanumshede har inte butiken märkt av någon minskad omsättning.

– Däremot har folks beteenden förändrats. Kunderna handlar mycket mer när de är här. Och söndagarna är inte vad de varit. Då brukade vi ha mycket norrmän här som passade på att handla när de varit i sina fritidshus.

De bekräftade fallen av covid-19 ökar i Tanums kommun, samtidigt som många längtar ut i vårvärmen.

– Ju längre tiden går desto mer vill du ut och träffa folk men då gäller det att hålla sig i kragen, säger Anette Bemersten.

Coop i Strömstad kommer dock inte att ha någon liknande lösning förrän till hösten.

– Leveranstiden bestämdes för två månader sedan och Tanum låg långt före oss, säger Tomas Åström, butikschef.

I dagsläget får kunder i Strömstad höra av sig till den ideella organisationen Handlarhjälpen om de inte känner kan eller vill handla själva.

– Det finns beslut om att vi inte ska hjälpa kunder med hopplock och inte utsätta oss för smittorisken. Det gäller hela Coop väst så vi får inrätta oss efter det, säger Tomas Åström.