Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
På gården utanför Hamburgsund mördades en man i 55-årsåldern.

Sänkt straff för mördaren i Hamburgsund

Mannen dödade sin chef med 60 knivhugg. Sedan klottrade han religiösa uttryck på väggarna i villan i Hamburgsund. I dag dömdes han till 16 års fängelse av hovrätten.

I slutet av januari pågick en polisjakt efter att någon ringt polisen och berättat att ett grovt brott begåtts. Efter ett tag kunde polisen gripa en man vid Svenska Mässan i Göteborg. Den gripne mannen berättade då att han dödat en person.
Brottet hade begåtts i Hamburgsund.
När polisen kom till det idylliska samhället hittade de en död person inne i köket i ett hus. Det var husägaren, en man i 55-årsåldern.
Och på väggarna inne i huset var det religiösa uttryck klottrade på väggarna.

I maj åtalades en man i 25-årsåldern för mordet.

– Han har mördat honom med upprepat knivvåld. Kniven har funnits i bostaden så det är inget som han har tagit med sig, sa kammaråklagare Thomas Willén då.
Det ska röra sig om sammanlagt 60 knivhugg som riktats mot bland annat huvudet, nacken, bröstet och buken. Skadorna på levern, ena njuren och antalet knivhugg ledde till att mannen förblödde.
Den åtalade mannen ska ha jobbat för den mördade mannen och han ska ha bott i en husvagn på mordoffrets tomt. De två ska tidigare ha haft en bra relation.

Det finns lite olika förklaringar till varför mannen i 25-årsåldern ändå tog livet av sin chef. Ett motiv kan vara att mannen anser att han inte fått betalt för det arbete han gjort. Ett annat är kopplat till mannens religion.
– Motivet till gärningen är komplext. Det finns indikationer på att huvudmotivet har varit religiöst motiverat. Den här åtalade mannen har upplevt att han blivit kränkt i sin religiösa tro av arbetsgivaren och att han blivit arg och dödat honom, har Thomas Willén sagt.

Den åtalade erkände som sagt vad han gjort i samband med att han greps. I förhör har han sagt att det dock handlar om dråp och inte mord.
I hans version ska mordoffret ha tagit tag runt hans hals med sin ena hand.
– Jag tog bort hans hand från min hals, säger han och berättar att han ville fly.
– När jag tänkte fly åt höger fick jag syn på kniven. Jag vet inte varför jag tog den. Jag kanske såg en utväg i det, säger han och fortsätter.
– Det var något som var mig övermäktigt, jag vet inte varför jag handlade så. Jag hade kniven i handen, jag hade blodet på mig, det bevisar att det var jag.
Enligt hans version var det chefen som startade bråket. Han påstår att chefen sagt nedlåtande saker om hans religion.
– Jag ville bara få det gjort, att han skulle upphöra med sina ord, säger han i förhör och fortsätter.
– Han har sagt de här orden i ett helt år, i mitt huvud.

I juni dömdes mannen till fängelse i 18 år. Tingsrättens dom överklagades och i dag kom hovrättens dom. Klockan elva meddelade hovrätten att de sänker straffet till 16 års fängelse.