Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En ständigt ökande stam av vildsvin ställer till med bekymmer i Bohuslän.  Bild: Stefan Bennhage
En ständigt ökande stam av vildsvin ställer till med bekymmer i Bohuslän. Bild: Stefan Bennhage

Regeringsbeslut kan öka jakten på vildsvin

Regeringen har beslutat om statligt stöd för att vildsvinskött ska undersökas för trikiner, något som kan skynda på en ökad efterfrågan på köttet.
– Äntligen händer det något tydligt i den här frågan som kan öka efterfrågan på det här utmärkta köttet, säger riksdagsledamot Johan Hultberg (M).

Debatten om vildsvinsfrågan har pågått länge och från flera håll har det förts fram förslag om att göra det enklare för jägare att sälja köttet. Johan Hultberg, riksdagsledamot för moderaterna och ersättare i Tanums kommunfullmäktige, skrev i höstas en motion där han föreslog att Tanums kommun ska servera lokalt vildsvinskött.

– Det känns jättebra att vi tänker i samma banor, säger Johan Hultberg efter torsdagens bud från regeringen om att så kallade vilthanteringsanläggningar ska kunna söka statligt stöd för att utföra testerna av vildsvin.

Analyserna ska utesluta att köttet är infekterat av trikiner eller förorenat med radioaktivt nedfall. Laboratorierna som utför testerna ska kunna söka stödet av Livsmedelsverket från och med den 1 juli, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

"Varje enskild jägare behöver inte ansöka om subventionen. Livsmedelsverket betalar direkt till laboratorierna för analys av trikiner och cesium-137 som utförts åt jägare, skriver myndigheten.

Vi vet ju att avskjutningen måste öka och att det här köttet är utmärkt

Beslutet att täcka kostnaden är ett av de grepp som regeringen hoppas ska bidra till färre vildsvin, färre uppbökade åkrar och odlingar, minskat antal viltolyckor och mer vildsvin på tallriken.

Morgan Andersson är ordförande i Svenska jägareförbundet Västra Götaland Väst och han är positiv till beskedet.

– Vi vet ju att avskjutningen måste öka och att det här köttet är utmärkt. Kanske kan vi öka efterfrågan på det här viset, säger han.

Testerna

Analyserna ska utesluta att köttet är infekterat av trikiner eller förorenat med radioaktivt nedfall. Livsmedelsverket betalar dock endast ut ersättning för tester av cesium-137 i de regioner i Sverige där det är ett problem. Laboratorierna måste vara ackrediterade.

"Subventionerna är en del i ett arbete som ska göra det enklare för jägare att ta vara på och sälja vildsvinskött".

Ett trikintest kostar i dag uppemot 150 kronor per djur. En trikin är en typ av mask som kan finnas i vildsvinskött. För att upptäcka om den finns i ett skjutet djur måste ett test göras. Kött med trikiner i kan orsaka infektion hos människor om köttet är tillagat i för låg temperatur.

Källa: Livsmedelsverket