Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisens bombgrupp sprängde granat utanför Fjällbacka

På tisdagen hittades en militär granat på en ö utanför Fjällbacka. Polisens bombgrupp larmades till platsen och klockan 13.50 gjordes en kontrollerad sprängning.
– Det var en rejäl smäll, säger strandstädaren Emil Olofsson som upptäckte granaten.

Vid halv tiotiden på tisdagsförmiddagen hittades en granat på en ö mellan Hamburgsund och Fjällbacka.

– Nationella bombskyddet kommer att åka ut på plats och spränga den där. Kustbevakningen hjälper till med transport ut, berättade Thomas Fuxborg, presstalesperson på polisen.

Det var strandstädarna Emil Olofsson och Tomas Eriksson, som tillsammans driver organisationen Pelagiska, som fann granaten och larmade polis.

– Vi har gjort detta på heltid i två år, men det har inte blivit såhär dramatiskt tidigare. Det är första gången de kommer och spränger, säger Emil Olofsson.

Fyndet på ön var inrapporterat som skräp via en app för strandstädare, men att det var en granat som låg väntade var strandstädarna inte beredda på.

– Det fanns en markör att det låg någonting där. Troligen har man inte förstått att det var en granat, men vi ringde polisen direkt, säger Emil Olofsson.

Vid 13:30-tiden kom en polishelikopter flygande och landade på Korsön i Fjällbacka skärgård, där granaten hittats.

Enligt polisen utförde bombgruppen en planerad sprängning av granaten klockan 13.50.

”Rejäl smäll”

Emil Olofsson och hans kompanjon Tomas Eriksson blev vittnen på nära håll till explosionen, efter att ha fått flytta sin båt ett hundratal meter från fyndplatsen.

– Det var en rejäl smäll, jag blev så rädd att jag ryckte till och stängde av kameran när det smällde. Det lät ordentligt, och trots att vi var ganska långt bort kändes det i kroppen.

Hans kollega lyckades dock filma hela explosionen.

– Vi åkte i väg och fick hålla oss en bit bort, de visste inte hur stor smällen skulle vara, säger Emil Olofsson.

Strandstädarnas misstanke är att fyndet är en amerikansktillverkad fosforgranat. Det är inte första gången detta inträffar. Också 2014 hittades en amerikansk fosforgranat i samband med strandstädning, och även den sprängdes på plats.

Men enligt Emil Olofsson stod det spansk text på granaten.

– Det stod ganska tydligt på den på spanska att den innehåller fosfor och att man ska ringa polisen. Vi hörde att den kan komma från någon stor övning eller att den möjligen drivit in från Nordsjön och de brittiska öarna.

Granaten sprängd

Polisen delar strandstädarnas uppfattning om att det handlar om en amerikansktillverkad fosforgranat, och uppger att det med största sannolikhet var en gammal granat från andra världskriget som flutit i land på ön.

Efter explosionen meddelade polisen att granaten tillintetgjorts.

– Platsen är säkrad och granaten är sprängd så nu är det fritt fram för allmänheten att promenera i området och att fortsätta strandstäda, säger Hans Jörgen Ostler, polisens presstalesperson i region Väst.

Nationella bombskyddet kunde lämna platsen vid 14.30-tiden efter att ha hävt alla avspärrningar på platsen.

Närområdet kring den detonerade granaten har sökts av enligt polisen men inga ytterligare granater har påträffats vid platsen.

Emil Olofsson säger att han nu kommer vara mer försiktig vid framtida strandstädningar.

– Det var tur att vi inte stötte på den själva, det kan man ju vara lite orolig för. Ibland är vi en meter ner på en strand och gräver, och då vill man ju inte råka på det här. Man måste vara försiktig.

LÄS MER: Fosforgranat sprängd vid Koster