Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Containrarna saknar polistillstånd. Denna är uppställd i Grebbestad. Bild: Jerker Norlander
Containrarna saknar polistillstånd. Denna är uppställd i Grebbestad. Bild: Jerker Norlander

Olaglig klädinsamling i Tanum – containrar saknar polistillstånd

Sedan ett par dagar står tre containrar för klädinsamling uppställda på återvinningsplatserna i ­Grebbestad, Fjällbacka och Hamburgsund. ­Behållarna är anonyma och saknar information om vem som sköter ­insamlingen eller var ­kläderna hamnar.

Det är Rambo som ansvarar för återvinningsområdena men där ställer man sig ­frågande till vem som ­placerat containrarna på de tre platserna i Tanums kommun.

Sofia Agertoft är kommun­ikatör i Tanums kommun:

– De uppställda containrarna saknar polistillstånd och är uppställda på kommunens mark utan tillstånd. Vi vet inte vem som ställt upp dem. Vi kommer därför att ta hand om dem och ställa dem på förvaring. Om ägarna hör av sig kommer vi att lämna tillbaka dem. Chansen att några ägare hör av sig är förmodligen inte så stor, säger hon.

Sofia Agertoft menar att sådana här klädinsamlingar är ett stort nationellt problem, som Tanum hittills sluppit undan. Begagnade kläder har blivit en stor inkomstkälla för ligor som tar kläderna ut ur landet och säljer, ­i stället för, som många trott, att kläderna går till hjälp­organisationer. Det har även förekommit inbrott i uppställda containrar.

Tanums kommun kommer nu att informera allmänheten på hemsidan och tar nu snarast bort behållarna.

– Vill man skänka kläder så finns det kända och pålitliga aktörer i kommunen, säger Sofia Agertoft.

– Återbruket i Tanums­hede, Tyft återvinningscentral och Grebbestads kyrka är platser där man säkert kan lämna kläder i gott skick.