Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elenor Olofsson är en av två näringslivsutvecklare i Tanums kommun (arkivbild). Bild: Marita Adamsson
Elenor Olofsson är en av två näringslivsutvecklare i Tanums kommun (arkivbild). Bild: Marita Adamsson

Nytt projekt satsar på hållbar kunskapsturism

Strömstads och Tanums kommuner kommer tillsammans med Sotenäs och Lysekil att samverka i ett projekt för kunskapsturism i norra Bohuslän.

Samverkansprojektet ska synliggöra forskning och lokala miljöprojekt i norra Bohuslän för att ge ytterligare anledningar att besöka området. Bland annat kommer Kristinebergs marina forskningsstation och Havets hus, Tjärnö marina laboratorium, Kosterhavets nationalpark och Nordens Ark att delta i projektet. I Sotenäs satsar man bland annat på Sveriges första marina återvinningscentral.

Projektet som kallas Hållbar kunskapsturism kommer att ledas från Sotenäs kommun och har beviljats stöd från Tillväxtverket på drygt en miljon kronor.

"Med konceptet hållbar kunskapsturism vill projektet bidra till att utveckla norra Bohuslän som besöksmål under flera delar av året samt attrahera en bredare grupp av besökare", skriver bland annat Tillväxtverket i sin motivering.

Kopplat till Tjärnö Marina laboratorium och Kosterhavets Nationalpark kommer Tanums och Strömstads kommuner att bidra med satsning på bland annat havskolonilotter och Scary Seafood. Även lokala företagare och andra aktörer inom besöksnäring kommer att delta i projektet.

– Vi är extra glada att Tillväxtverket trodde på vårt projekt och blir stärkta i vår ambition av deras bedömning att vi kopplar ihop besöksnäringen med kunskaps- och forskningsaktörer, som de ser som ett nytt grepp av nationellt intresse, säger Elenor Olofsson, näringslivsutvecklare vid Tanums kommun, i ett pressmeddelande.