Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liselotte Fröjd (M), kommunstyrelsens ordförande, och Louise Thunström (S), oppositionsråd. Bild: Arkiv
Liselotte Fröjd (M), kommunstyrelsens ordförande, och Louise Thunström (S), oppositionsråd. Bild: Arkiv

Nytt beslut: Inget överblivet vaccin till Tanumspolitiker

Fem politiker i krisledningsnämnden och ett 40-tal tjänste­personer med strategiska positioner i Tanums kommun skulle på fredagen vaccineras med doser som blivit över under veckan. Men beslutet ändrades.

Oppositionsrådet Louise Thunström (S) tyckte att politikerna borde avstå till förmån för personer i riskgrupp, sa hon till P4 Väst.

– Vi har riskgrupper ute i vår personal. Förskollärare, lärare och barnomsorgspersonal till exempel, som hade behövt få de doserna före oss. Vi kan jobba hemifrån, det gör jag. Alla våra möten är digitala och jag tillhör inte någon riskgrupp, säger hon till radion.

Det vore möjligt, menade hon, att välja ut fem personer som är i riskgrupp bland kommunens anställda.

– Om vi har ett antal förskollärare och lärare som är i riskgrupp – jag vet inte hur många de är – men ring runt och se till att de kommer in och vaccinerar sig, sa Louise Thunström till P4 Väst.

Kommunstyrelsens ordförande Liselotte Fröjd (M) sa till P4 Väst att detta var i enlighet med kommunens pandemiplan.

– Vi följer den pandemiplanen vi tog i kommunstyrelsen den 1 april 2020. Det var ett enhälligt beslut som alla partier stod bakom, även S, sa hon till radiokanalen.

Om förslaget att i stället ge de överblivna doserna till personer i riskgrupp sa hon att det skulle bli svårt att bedöma.

På fredagen beslutade Tanums kommun att politikerna skulle avstå från vaccinering och att förvaltningsledningen bara erbjuds vaccin ”om det kommer att finnas doser över efter det att prioriterade personalgrupper först har erbjudits vaccin.”

Överblivna vaccindoser erbjuds till prioriterade grupper enligt kommunens pandemiplan, där vårdpersonal går i första hand.