Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Nu är de första delarna av nya bryggan på plats

Följetongen om den nya T-piren i Grebbestad ser ut att gå mot ett slut. Bryggan råkade ut för stora förseningar av coronapandemin som slog hårt mot tillverkare i Kina och transporter därifrån. Den här veckan har de första sektionerna av bryggan kommit till Grebbestad.

Redan i mars flaggade Rixö-bryggan för förseningar. I juli meddelades nya förseningar och leveransen sköts till 23 november. Därefter sköts leveransen ytterligare en vecka..

Nu tycks det klarna med hamnbygget och på tisdagen och onsdagen kom de två första sektionerna till Grebbestad, bogserade från Lysekil.

Orsaken till förseningarna är under diskussion på juristnivå.

Hamnbolaget Tanums Hamnar har tagit hjälp av en juristfirma för utreda om orsaken till förseningarna är acceptabla. Rixöbryggan har ombetts förklara vilket material som blev försenat, hur det påverkade leveransen och vilka åtgärder som vidtogs.

Från Rixöbryggan sägs att nu finns alla delar på plats och produktionen av de två sista sektionerna pågår. I övrigt vill man inte kommentera den uppkomna situationen då det föreligger en dialog mellan Tanums Hamnar och Rixöbryggan.

I kontraktet mellan Tanums Hamnar och Rixöbryggan finns en förseningsklausul, där det sägs att Tanums Hamnar har rätt till ett vite som motsvarar fem procent av köpesumman, tio miljoner, för varje förseningsvecka.

– Tidsmässigt går det efter den nya planen som lades i juli, säger Jan Larsson, VD i Tanums Hamnar.

Nu ska sektionerna förankras, el ska monteras och bryggan besiktigas. Några spekulationer angående viten eller force majeure-skäl vill han inte göra.