Hillevi Lind och Alva Aspnor Nilsson deltog i näringslivsdagen tillsammans med näringslivsutvecklaren Elenor Olofsson.
Hillevi Lind och Alva Aspnor Nilsson deltog i näringslivsdagen tillsammans med näringslivsutvecklaren Elenor Olofsson. Bild: Malin Bring

Niondeklassare testade företagsroll

Hur tänker man kreativt som företagare? Hur tar man sig an nya utmaningar? Det fick elever i klass nio i Tanum möjlighet att prova på under en näringslivsdag tillsammans med företagarna.

ANNONS
LocationTanumshede||

Den gemensamma näringslivsdagen i Tanum var förlagd till ett klassiskt datum för näringslivet, nämligen den fjärde oktober, dagen då företags-Sverige under ett antal år på 80-talet demonstrerade mot införandet av löntagarfonder. Den tiden är dock sedan länge förbi, och i Tanum veks dagen i stället åt att informera eleverna i nionde klass om företagande och entreprenörskap, och låta dem prova på lite praktisk problemlösning tillsammans med en grupp lokala företagare.

Förutom företagarna och niondeklassare från Tanumskolan och Hamburgsundskolan var också kommunala tjänstemän och politiker inbjudna.

– Vi vill utveckla samverkan mellan skolan och näringslivet, och visa eleverna vilka fantastiska möjligheter som finns i vår kommun, säger näringslivsutvecklare Elenor Olofsson, som var en av arrangörerna.

ANNONS

Under förmiddagen fick deltagarna lyssna till en föreläsning om kreativitet av författaren och entreprenören Teo Härén. Hans huvudbudskap var hur man kan stimulera sin kreativitet och hur kreativa idéer kan bli till framgångsrika affärsidéer.

– Det var en rolig och intressant föreläsning, och det här med att tänka kreativt var nytt för mig, säger Alva Aspnor Nilsson, en av de deltagarna från Tanumskolan.

Under eftermiddagen delades eleverna upp i grupper, där arbetsuppgiften bestod i att lösa en realistisk utmaning som företagarna i förväg funderat ut och nu presenterade.

– I vår grupp jobbade vi med elfirman Bröderna Axelsson. Uppgiften var att komma med förslag på hur man kan bygga smartare hus, och vi hade olika idéer som handlade om hur man kan bygga energismarta och flexibla bostäder, säger Hillevi Lind, en annan av eleverna.

– Om jag kan tänka mig att bli företagare? Ja! svarade Alva Aspnor Nilsson med eftertryck vid näringslivdagens slut.

ANNONS