Det är inte humrarna på bilden som blivit stulna i Hamburgsund. Dessa fångades i Byfjorden av Lars-Olof Axelsson.
Det är inte humrarna på bilden som blivit stulna i Hamburgsund. Dessa fångades i Byfjorden av Lars-Olof Axelsson. Bild: Ulf Blomgren

Nio humrar stulna i Hamburgsund

Nio humrar blev stulna i Hamburgsund i helgen. Polisen misstänker att det finns ett stort mörkertal kring dessa stölder – och uppmanar nu allmänheten att vara särskilt lyhörda för att hitta hummertjuvarna.

ANNONS
LocationHamburgsund||

Någon gång mellan fredagen den 25 september och lördagen den 26 september blev en fiskare av med nio humrar från en sump som låg förtöjd i Hamburgsund.

Detta är den första anmälda hummerstölden i år. Enligt Thomas Andersson, polis på båtsamverkan i Väst, är brottet väntat.

– Varje år vid den här tiden ser vi att det sker. Men det är en brottslighet med stort mörkertal, vi vill att man hör av sig så vi vet vad som skett och kan kartlägga stölderna, säger han.

Thomas Andersson vid polisens båtsamverkan i Väst uppmanar allmänheten att hålla utkik efter hummertjuvar.
Thomas Andersson vid polisens båtsamverkan i Väst uppmanar allmänheten att hålla utkik efter hummertjuvar. Bild: Johanna Lundberg

Efter att humrarna är fångade förvaras de i så kallade sump – burar som märks med ägarens kontaktuppgifter och som sänks ner i havsvattnet i hamnen för att hålla djuren levande tills att de ska tillagas och ätas.

ANNONS

– Det är mycket jobb och tid bakom hummerfångsten. Många blir väldigt väldigt arga av sådana här stölder och det berör många, säger Thomas Andersson.

Nu vill han att allmänheten är särskilt uppmärksamma längs bryggorna.

– Det är svårt att skydda sig från den här brottsligheten, så det gäller att vi hjälps åt att snoka på bryggorna och titta lite extra – och att anmäla om man blir utsatt för brott. Först då kan vi få någon dömd för den här brottsligheten.

Har du blivit av med hummer från sump?

Då uppmanar polisen dig att anmäla till 114 14.

Har du sett eller hört något gällande hummerstöld som kan vara av intresse för polisen kan du mejla batsamverkan.vast@polisen.se

ANNONS