Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Åsa Lind, undersköterska på Närhälsan i Tanumshede, framför den container som använd för topsning och provtagning. Bild: Jerker Norlander
Åsa Lind, undersköterska på Närhälsan i Tanumshede, framför den container som använd för topsning och provtagning. Bild: Jerker Norlander

Närhälsan har börjat coronatesta fler i Tanum

Den stora rusningen uteblev när Närhälsan i Tanumshede och Fjällbacka öppnade för topsning av coronavirus i måndags.

Med start den här veckan kan personer med milda symptom testa sig för covid-19. Närhälsans vårdcentraler i Västra Götaland är nu förberedda för att erbjuda betydligt fler tester än tidigare.

Proceduren för topsning är ganska enkel. En person som har hosta, feber eller huvudvärk skall avvakta i 24 timmar innan kontakt tas med vårdcentralen.

Om symptomen kvarstår ringer man till vårdcentralen för tidsbokning och en sköterska bedömer då vilka insatser som skall göras. Har man svåra symptom lotsas man till en läkare som tar kontakt med patienten. I riktigt svåra fall tillkallas en ambulans.

I de flesta fall får man en tid på vårdcentralen för topsning. I Tanumshede finns en specialinredd container för provtagning. Här möter personal i skyddskläder upp.

Ingen med symptom släpps in

Agneta Wingstedt är ansvarig chef för Närhälsan i Tanumshede och Fjällbacka.

– Ingen person med corona-symptom släpps in på vårdcentralen. Vi vill inte att varken patienter eller personal skall bli smittade, säger hon.

Några vårdcentraler i regionen tillämpar drop-in men i Tanum gäller endast tidsbokning. Det finns även möjlighet till drive-in test om man kommer i bil men inte vill gå ur den.

Utanför Närhälsan finns personal som endast släpper in patienter med tidsbokning och på trottoaren finns avståndsmarkeringar för eventuell köbildning. Detta gäller patienter med andra symtom än covid-19.

– Vi topsar näsa och svalg, säger Åsa Lind, undersköterska på Närhälsan i Tanumshede.

– Det är viktigt att man avvaktar i 24 timmar efter man har känt symptom, annars blir inte testet tillförlitligt. Testet är helt smärtfritt och visar om man har en pågående infektion. Däremot så visar inte topsningen om man har haft en infektion och fått anti-kroppar.

Provsvar efter 2-4 dagar

Provsvar beräknas komma efter 2-4 dagar.

Efter topsningen avvaktar man provresultatet hemma. Om symptomen tilltar så tar man kontakt med vårdcentralen igen. Om besvären går över väntar man i 48 timmar innan man går tillbaka till arbetet.

Är testet negativt, dvs det finns inget virus, så är det förmodligen en vanlig förkylning. Är topsningen positiv så blir man kontaktad av en läkare. Topsningen är gratis.

– Vi beräknar hålla på med topsningen under hela sommaren, säger Agneta Wingstedt.

LÄS MER: Coronatester kan starta nästa vecka i Strömstad