Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Idag är datorn ett av Robert Jonassons viktigaste hjälpmedel. När intresset tog fart i slutet av 80-talet såg situationen helt annorlunda ut.

Mr Crue lever på sin hobby

I tidiga tonåren hade Robert Jonasson skissat sin livskarta. Fortsatt skolgång efter nionde klass var inget för honom. Tanumskillen visste vad han ville och är idag känd i stora delar av Sverige. – Målet är att jobbet ska kännas som en hobby. Det gör det, ler Robert på Mr Crue Tattoo.

Skolan var aldrig någon favoritsyssla för Robert Jonasson, som växte upp i Säm, Tanumshede. Efter avslutad grundskola såg den kreativa själen ingen anledning att fortsätta studera.

– Kompisar pratade om att de skulle plugga vidare på en utbildning där det fanns många jobb. Jag tänkte mer på vad jag ville syssla med än vad som gav jobb.

Intresset för skapande har alltid funnits, men det var först under arbetet på Tanumsfönster som Robert kom på hur han ville förvalta talangen. Den målmedvetna tonåren började smida planer om eget företag. Vad han skulle syssla med var givet. Tatueringar.

Det som började som en hobbyverksamhet utvecklades snart till en rosad tatueringsstudio med kunder från hela Sverige. Att studion ligger i en källarlokal långt ut i skogen är inget Robert upplever som en nackdel.

– Ibland kan det kännas lite komiskt att beskriva vägen för nya kunder. En del frågar sig varför jag inte lägger studion mer centralt, men det vill jag inte. Mitt jobb ska kännas som min hobby och då passar det mig bättre att folk söker upp mig.

Robert är tacksam över de möjligheter hans val av studioplacering har lett till. Som ensam tatuerare med en förväntansfull kund framför sig har han lärt sig att alltid prestera. För det krävs mod och engagemang, något Mr Crue Tattoo visar sig vara fylld av.

– Jobbar man i en studio med flera andra tatuerare är det lätt att man nischar sig. Då tror jag att man lätt kan hamna i ett fack och bara göra en viss typ av tatueringar.

– Jag trivs med variationen jag får men kan inte riktigt bli klok på vad jag gillar bäst. Gör jag färgglada japanska motiv tänker jag ”shit, det här är varför jag tatuerar”. När nästa kund kommer tänker jag likadant trots att jag kanske gör ett traditionellt motiv i svart och grått.

Inspiration till sina skapelser hämtar Mr Crue Tattoo numera mestadels från internet. Genom att själv fotografera, förändra redan befintliga bilder och sätta samman konsten i kollageliknande verk växer tatueringarna fram. Annat var det på 90-talet, då Robert startade sin firma.

– Då fanns det inte många som tatuerade så jag fick lära mig allt på egen hand. Vad som tog kanske två år för mig att förstå kan man lära sig via en 20-sekundersfilm på internet idag.

Utvecklingen, som gjort datorn till tatuerarens största hjälpmedel, är något Robert hakat på med glädje. Däremot är han noga med att det inom branschen är viktigt att skilja på professionalitet och vilja.

– På samma sätt som du inte är snickare för att du köper en hammare och en verktygslåda är du inte tatuerare för att du har utrustningen. Att tatuera och att vara tatuerare är nämligen två helt skilda saker, förtydligar den erkända tatueraren Mr Crue Tattoo.

Bild: Robert Jonasson