Misstänkt farligt föremål hittat vid Resö – hamnen spärrades av

Ett misstänkt farligt föremål drogs på onsdagseftermiddagen upp av fiskare. Räddningstjänsten spärrade av ett område i Resö hamn, men meddelade senare att det troligtvis rör sig om en petroleumprodukt.
– Det luktade tjära, men det fanns ingen risk eller fara för allmänheten, säger Patrik Hedlund, larm och ledningsoperatör på räddningstjänsten.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeResö|

På onsdagen larmades räddningstjänsten till Resö i Tanums kommun där ett misstänkt farligt föremål hittats. Ett område av hamnen spärrades av och räddningstjänsten ryckte ut för att undersöka föremålet.

– Vi vet inte så mycket än. Det är ingen granat eller så utan nån behållare med nåt ämne som vi inte vet vad det är. Vi har skickat upp en särskild enhet som kan ta prover för att ta reda på vad det är, säger Patrik Hedlund, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten.

Det har läckt något från föremålet

Kustbevakningen har informerats, liksom polisen som är på plats med en patrull.

– Vi har väldigt vaga uppgifter än så länge. Det är ett föremål som man har fått upp från havet och det har inte skett idag utan tidigare. På nåt sätt har det läckt nåt från föremålet nu och det är därför man är där nu och undersöker, säger Anna Göransson, presstalesperson på polisen.

ANNONS

– Vi hanterar det som att det är nån form av farligt ämne men det är oklart om det är farligt eller inte. Vi undersöker och dokumenterar, och biträder räddningstjänst på plats, fortsätter hon.

Glenn Domare Gustafsson, räddningstjänstens insatsledare på plats, berättar att det var en fiskare som fått en klump i sin fångst. Först trodde man att det var en sten. Men efter några dagar har klumpen flutit ut, och blivit som en sörja på backen.

— Man misstänkte först att det var ett farligare ämne, men nu har experter fått se bilder och vi bedömer det inte som så farligt längre, säger Glenn Domare Gustafsson.

Det kan vara en petroleumprodukt, men om det har med oljan som setts i området att göra är svårt att säga, menar Glenn Domare Gustafsson.

Nu ska räddningstjänsten försöka torka upp, med hjälp av skyddsutrustning.

Två fiskare drog upp föremålet

Det mystiska föremålet drogs upp av räk- och kräftfiskarna Nils-Arne Hellberg och Jan-Olof Hellberg, berättar GP, och de båda bröderna trodde först att det var en sten.

– Vi trodde den eller det var ofarligt och ”klumpen” har legat på berget i hamnen i en vecka nu, säger den ena brodern Nils-Arne Hellberg till GP.

Han berättar vidare att föremålet är omkring 30 x 40 centimeter och att det som fick dem att slå larm var att det under onsdagen började förändras.

ANNONS

– Det har börjat blöda, och då kontaktade vi Kustbevakningen och sedan dess har det blivit en jäkla fart, men ingen vet i nuläget om det är farligt, berättar Nils-Arne Hellberg.

Senare under eftermiddagen vid 14-tiden meddelade räddningstjänsten att man gjort en första bedömning av det mystiska fyndet.

– Man misstänkte först att det var ett farligare ämne, men nu har experter fått se bilder och vi bedömer det inte som så farligt längre, säger Glenn Domare Gustafsson, insatsledare på räddningstjänsten till Strömstads tidning och fortsätter.

– Det kan vara en petroleumprodukt, men om det har med oljan som setts i området att göra är svårt att säga menar Glenn Domare Gustafsson.

”Luktade tjära”

Vid klockan 15.45 meddelade räddningstjänsten att de var klara på platsen och hade lämnat.

– Troligtvis är det en petroleumprodukt. Det luktade tjära, men det fanns ingen risk eller fara för allmänheten. Vi har kört produkten till återvinningscentralen, säger Patrik Hedlund, larm och ledningsoperatör på räddningstjänsten.

Varför och hur länge produkten legat i vattnet är i nuläget oklart.

Det finns ingen misstanke om brott, säger Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson i region Väst.

ANNONS